Січнева сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи відкривається у понеділок у французькому Страсбурзі. Головною її інтригою буде питання підтвердження повноважень делегації РФ, яку торік у квітні було позбавлено права голосу, а її депутатів — права працювати в керівних органах ПАРЄ через анексію Криму Росією.

Президент Асамблеї Анн Брассер вимагає від РФ негайного звільнення Надії Савченко. Фото з сайту jeudi.lu

Згідно зі статутом організації, з початку року російська делегація автоматично знову здобуває всі права. У перший день сесії відбуватиметься процедура підтвердження повноважень усіх національних делегацій. Якщо хтось із присутніх у залі матиме заперечення, він має підвестися з місця і оголосити про це. Якщо цю людину підтримають 30 депутатів із п’яти країн, тоді Асамблея розгляне питання повноважень певної делегації на сесії і оголосить своє рішення за результатами голосування депутатів. Як стало відомо «УК», серед депутатів Асамблеї вже сформувалася група, готова оскаржити повноваження російської делегації.

Москва дуже хворобливо ставиться до питання повернення повноважень у ПАРЄ. Спікер Держдуми Сергій Наришкін уже заявив, що у разі навіть часткового позбавлення прав делегації РФ росіяни бойкотуватимуть роботу Асамблеї і навіть подумають про вихід зі складу Ради Європи. Але поки що росіяни серйозно готуються до «битви» за свої повноваження, задля чого до складу делегації було введено Сергія Наришкіна, якому, до речі, згідно із візовими санкціями ЄС щодо російських політиків, причетних до агресії проти України, заборонено в’їзд на територію Євросоюзу. Проте статус члена делегації у міжнародній організації дасть змогу Сергію Наришкіну обійти візові санкції і прибути до Страсбурга.

Якщо питання повноважень російської делегації буде порушено, то за резолюцію з цього приводу депутати голосуватимуть у четвер. Зараз ніхто не береться прогнозувати, як розділяться голоси членів Асамблеї. Проте можна стверджувати, що ескалація останніх днів конфлікту на Донбасі, спровокована сепаратистськими угрупованнями за прямої підтримки Москви, не зіграє на користь Росії.

Крім того, не схоже, що РФ збирається звільнити з незаконного тюремного ув’язнення українську льотчицю, народного депутата України Надію Савченко, яку було обрано до складу делегації України в ПАРЄ. Поки що Росія ігнорує всі заклики звільнити її, які неодноразово озвучували громадські та політичні лідери країн ЄС і США. Без відповіді залишився й лист із проханням негайно звільнити Надію Савченко, аби вона мала змогу прибути на відкриття сесії ПАРЄ, надісланий кілька днів тому на ім’я Сергія Наришкіна Президентом Асамблеї Анн Брассер.

А до четверга, який вирішить подальшу долю делегації РФ у ПАРЄ, росіяни автоматично користуватимуться всіма правами депутатів Асамблеї, тобто братимуть участь у голосуванні, у роботі комітетів, виступатимуть під час дебатів.