Цьогорічне пошанування учасників конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування»  відбулося минулого вівторка у Клубі Кабінету Міністрів. На державному рівні було відзначено найактивніших, і в цій церемонії взяв участь нещодавно призначений віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Така увага центральної влади до місцевого самоврядування не випадкова, позаяк свідчить, що децентралізація управління країною залишається пріоритетом чинного керівництва держави, а реформи територіальної організації влади, місцевого самоврядування та пов’язані з ними  фінансові й бюджетні зміни відбуватимуться в задекларовані строки.

Самоврядний загал схвально сприйняв посил урядовця про державний інтерес до підвищення ролі громад в економічному і соціальному житті країни, їхнього розвитку та добробуту.

За його словами, залучення місцевої влади до енергозбереження та енергоефективності — це не лише питання економії, а й національна безпека, бо завдяки впровадженню енергоощадних технологій у містах, селищах, селах наша країна  менше купуватиме російського газу. Підтримка на місцях малого і середнього бізнесу, менш вразливих до кризових потрясінь, — істотна допомога  загальнодержавній економіці. Дерегуляція, в результаті якої центр передасть обраній громадянами владі значну частку своїх функцій (поки що їх 1300!), стане зеленим світлом для інвесторів: нині їх відлякують адмінпроцедури, що тривають по кілька місяців, а то й роки.

Чинна влада, сказав Геннадій Зубко,  кревно зацікавлена, щоб кожен громадянин був якомога ширше залучений до управління, передусім через органи місцевого самоврядування, щоб люди зрозуміли і підтримали владу, долучилися  до стратегічного планування на своїх територіях. Приміром,  як розвиватися територіям Донбасу, визволеним від терористів, слід вирішувати тамтешнім жителям, а не одноосібно голові обласної держадміністрації.

Ці три магістральні напрямки якраз і становлять провідну тематику конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», який третій рік поспіль  проводять у нашій країні за методологією Ради Європи та у співпраці  з Програмою РЄ «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Щоправда, організатором останнього в часі  конкурсу вперше став Мінрегіонбуд.

Та головне, що практичну цінність конкурсних робіт уже відчули громадяни. Жителі села Суворівка з Вінниччини та їхні найближчі сусіди віднедавна п’ють чисту воду. На Хотинщині  стало чистішим довкілля після впровадження модельних правил благоустрою територіальних громад. У сільських районах Кіровоградщини починають працювати центри громадської активності. На Дніпропетровщині, у Покровському районі, підвищилася зайнятість населення — тут створили сільськогосподарський обслуговуючий кооператив молочного скотарства. Ці та інші золоті зерна досвіду стануть досягненням широкого самоврядного загалу.

І насамкінець. Рада Європи, за словами заступника голови Офісу РЄ в Україні Олени Литвиненко,  підготувала бонус для переможців: автори кращих практик візьмуть участь у навчальній поїздці до однієї з європейських країн. 

ПРЯМА МОВА

Геннадій ЗУБКО,
віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального

розвитку, будівництва та ЖКГ:

— Допомога держави буде там, де громада активна, де цінують ініціативу, пошук, спрямовані на розвиток території, підвищення її економічної спроможності. Мінрегіонбуд і надалі виявлятиме, відзначатиме і поширюватиме кращий досвід місцевого самоврядування.