З ініціативи Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка вперше в історії України відбувся відкритий публічний відбір кандидатів на посади заступників міністрів з питань євроінтеграції. Таке рішення уряд ухвалив на засіданні 11 червня. Про початок конкурсу свого часу повідомили на Урядовому порталі та в нашій газеті.

До претендентів висували вимоги: вища освіта (бажано європейська), досвід проектної роботи та ведення переговорів із країнами Євросоюзу, розуміння механізмів функціонування інституцій Європейського Союзу, вміння орієнтуватися у принципах європейського права, ознайомленість із положеннями Угоди про асоціацію, а також розуміння практичних методів адаптації українського законодавства до положень європейського права та гармонізації його із стандартами ЄС.

І ось учора Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак представив засобам масової інформації переможців відбору. За його словами, у конкурсі взяли участь понад 190 претендентів, яких оцінювали фахові комісії, створені при кожному міністерстві.

«Вони оцінювали відповідність професійно-кваліфікаційним вимогам, — зазначив високопосадовець. — Щодо кожного з претендентів відбувалася дискусія. Кожен із відібраних абсолютно відповідає високим вимогам, визначеним Кабінетом Міністрів: має досвід проектної роботи, досвід роботи із західними партнерами, міжнародних комунікацій, вільно володіє іноземними мовами. І, що найголовніше, — має розуміння, бачення тієї роботи, яка буде необхідна до виконання вже від сьогодні чи із завтрашнього дня».

Тож до роботи у сфері євроінтеграції готові стати: заступник міністра інфраструктури Оксана Рейтер, заступник міністра внутрішніх справ Тігран Авакян, заступник міністра соціальної політики Сергій Устименко, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Мирослав Кошелюк, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, заступник міністра оборони Ігор Кабаненко, заступник міністра молоді та спорту Микола Мовчан і заступник міністра культури Світлана Фоменко.

Від сьогодні запрацює і сформована на останньому засіданні уряду частина урядового комітету, який передбачений Угодою про асоціацію. Очолив комітет і безпосередньо керуватиме його роботою Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.