Гарячими слідами брюссельських газових переговорів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів засідання Антикризового енергетичного штабу. «Не повинно бути аплодисментів і феєрверків з того приводу, що ми отримали додаткові можливості на постачання природного газу. Вимагаю від усіх органів державної влади, від місцевих адміністрацій, від всіх суб’єктів економії газу. Це не сотні мільйонів, а мільярди доларів США, які десь треба взяти і які треба заплатити чи то в Європу, чи то східним сусідам», — жорстко поставив вимогу глава уряду. 

Головам обласних державних адміністрацій, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, НАК «Нафтогаз України» та НКРЄКП доручено невідкладно встановити ліміти споживання природного газу для ліцензіатів і суб’єктів його споживання. Одним із варіантів є зменшувати температуру в теплоносіях за умови підвищення температури повітря.

Попри підписання тристоронніх угод, Арсеній Яценюк наголосив, що Україна лише частково розв’язала газову проблему. Це станеться тоді, коли Україна повністю диверсифікує джерела енергопостачання і досягне високої енергоефективності своєї економіки, коли збільшить власний видобуток, отримає повний реверс від Європейського Союзу і зменшить споживання газу.

Арсеній Яценюк звернувся до Мінфіну, НБУ і НАК «Нафтогаз України» розпочати процедуру фінансових оплат у рамках тристороннього протоколу для оплати як отриманого газу, так і його додаткового закачування до сховищ. Необхідні ж обсяги газу залежатимуть від споживання. Тому підписання протоколу є стимулом до того, щоб купувати менше газу, більше економити і менше витрачати мільярдних сум у валюті.

Арсеній Яценюк вимагає від НКРЕ і Міненерговугілля невідкладно ухвалити рішення щодо забезпечення електростанцій вугіллям і не допустити віялових відключень електроенергії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Попереджаю офіційно: якщо ви допустите віялові відключення енергосистеми — полетять голови. І не тільки полетять голови — вимагатиму у прокуратури притягнути до кримінальної відповідальності», — підкреслив Арсеній Яценюк.

А профільному міністерству і НАК «Нафтогаз України» доручено наступного тижня подати умови публічного конкурсу із залучення інвесторів із Європейського Союзу і США до експлуатації та модернізації української газотранспортної системи і українських газосховищ. Це передбачено внесеним урядом і ухваленим Верховною Радою законом щодо модернізації і експлуатації української ГТС. Тож настав слушний час виконати закон.

Арсеній Яценюк окремо наголосив, що Кабінет Міністрів категорично виступає проти будівництва Південного потоку і вітає рішення європейських партнерів щодо блокування його будівництва. «Україна разом із Європейським Союзом забезпечить безперебійність транзиту. У нас є всі технічні можливості й політична воля для того, щоби спільна компанія між Україною і ЄС забезпечила енергетичну безпеку України і Європейського Союзу і щоб не дати можливості Росії шантажувати і Європу, і Україну, і обходити різного роду потоками одного з ключових партнерів Європейського Союзу — Україну», — підкреслив глава уряду. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»