Через ускладнення ситуації на сході України до кінця року буде недоотримано близько 18 мільярдів гривень податків. Такий прогноз, що ∂рунтується на висновках фахівців МВФ, оприлюднив міністр фінансів Олександр Шлапак. У зв’язку з цим було уточнено та змінено деякі позиції.

«В МВФ, безумовно, вимагали компенсаторів, тому що вони кредитуватимуть. І це природно, що має бути збалансований бюджет. Тому ми змушені були внести такі дуже складні зміни, які підтримав парламент (зміни до Бюджетного та Податкового кодексів). Тож ми підготували документ, лист про наміри та проект меморандуму. Сподіваємося, що проекти, які ми направили, буде розглянуто 29 серпня. Ми переконані, що так і буде, й Україну підтримає ресурсами МВФ», — прокоментував Олександр Шлапак урядове розпорядження «Про схвалення проекту Листа про наміри Уряду України і Національного банку України до Міжнародного валютного фонду та проекту Меморандуму про економічну та фінансову політику».

Міністр фінансів пояснив, що за умови отримання другого траншу 1 мільярд доларів буде залучено до держ?бюджету і 400 мільйонів доларів — у Нацбанк. Ці кошти потрібні Україні для стабілізації економіки.

Міжнародний валютний фонд — як лакмусовий папірець, пояснює Олександр Шлапак. Рішення МВФ відіграють важливу роль в отриманні Україною міжнародних кредитів, повідомляє прес-служба Мінфіну.

«МВФ — це на сьогодні макроекономічний аудитор, який каже: «Так, цій державі можна довіряти». Ось чому рішення МВФ таке важливе не тільки з точки зору грошей, які ми отримаємо. Нам важливо, щоб світова фінансова спільнота розуміла, що поставлено високу оцінку спроможності уряду, парламенту тримати удар, збалансувати ситуацію, і можна йти на додаткові запозичення для потреб України, а потім і українських підприємств», — констатував Олександр Шлапак. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»