Британські парламентарії під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром — міністром регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом висловили розуміння того, яка відповідальність лежить на українському уряді, котрий, попри зовнішній тиск і агресію Росії, здійснює реформування системи влади і впровадження реформи місцевого самоврядування.

Група, до складу якої увійшли представники усіх партій Парламенту Об’єднаного Королівства Великої Британії, перебуває в Україні для об’єктивного уявлення про стан подій у країні, хід впровадження реформ і ситуацію, пов’язану з агресією Росії, і обговорення, якою повинна бути ефективна допомога уряду України і українському народу від європейських країн та зокрема Великої Британії.

На думку віце-прем’єр-міністра, настрої на сході України значною мірою спричинені розчаруванням людей попередньою владою. «У жителів східних областей є відчуття, що їх зрадили люди, яким вони довіряли і яких підтримували. Їх використали, їх не поважали, їх покинули», — зазначив він.

Цю ситуацію активно використовує російська пропаганда, яка нав’язує їм ідею федералізації. За словами Володимира Гройсмана, чимало людей у східних областях поки що не мають змоги свідомо оцінити переваги, які надасть їм реформа місцевого самоврядування. Йдеться про можливість самим управляти територіями, на яких вони живуть, мати грошовий ресурс із місцевих та частини національних податків для розвитку територій, обирати і контролювати місцеву владу і, зрештою, працювати на власну заможність. Спроби дестабілізації у східних областях здійснюються зокрема для того, щоб завадити діалогу уряду з жителями цього регіону щодо перспектив розвитку держави.

«Перший крок — це зупинення агресії. Зупинимо — і вікно комунікації з населенням у східних областях розшириться», — передає слова Володимира Гройсмана прес-служба Мінрегіону.

Урядовець висловив надію на рішучу і невідкладну підтримку України з боку цивілізованого світу, оскільки боротьба йде зараз не тільки за Україну, а й за цінності європейської спільноти загалом.

Натомість голова групи британських парламентаріїв, депутат від Консервативної партії Тобіас Еллвуд зазначив, що цивілізований світ рішуче засуджує політику агресії, яку веде Росія. «Це абсолютно неприйнятно у XXI сторіччі, коли одна країна завойовує країну-сусіда або іншу країну», — сказав він. Водночас британці високо оцінили мужність і рішучість українського народу в боротьбі за демократію.

За результатами візиту група парламентаріїв має намір поінформувати керівництво Великої Британії про реальний перебіг подій в Україні й довести пропозиції від представників українського уряду і Верховної Ради щодо питань, за якими Україна розраховує на термінову і потужну допомогу. Ці пропозиції увійдуть до плану дієвої підтримки України, який формує Об’єднане Королівство. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»