Чоловік і дружина пенсійного віку з Донеччини мали власний будинок, у якому прожили не один десяток років. На жаль, страшні бомбардування місцевості останнім часом для них перестали бути дивиною. Відсиджувалися у підвалах, бувало, по кілька годин чи навіть діб. Але нещодавно… Коли чергове бомбардування начебто закінчилося, старенькі вирішили вийти на вулицю, і саме у цей момент у будинок влучив снаряд. Лише дивом людей не зачепило, та від оселі залишилися тільки руїни. Отже, їм довелося покинути все і стати вимушеними переселенцями.

До Києва добиралися важко, минаючи блокпости, людей зі зброєю, через великі затори. А коли врешті доїхали — постало запитання, хто допоможе, адже рідних там не мали. І саме у хвилини найбільшого розпачу їх знайшли одноплемінники — волонтери з Міжнародного благодійного фонду «Єврейський Хасед Бней Азріель». Бабусю й дідуся поставили на облік, допомогли знайти житло для оренди та частково її оплатили. А також допомогли з продукти харчування, засобами особистої гігієни, ще й надали зимову допомогу: ковдри, обігрівачі, теплий одяг тощо.

Загалом під патронатом фонду нині перебувають 225 літніх людей — і переселенців, і киян, серед яких багато самотніх, інвалідів і тяжкохворих, фактично прикутих до ліжка. До них приходять соцпрацівники, які допомагають прибирати у квартирах, купують продукти й медикаменти. Найнужденнішим в екстрених ситуаціях навіть можуть оплатити перебування у лікарні та дорогі операції, а також заміну вікон і дверей, ремонт та придбання найнеобхіднішої побутової техніки

Також у фонді працює програма «Аптека». Якщо літні люди потребують для лікування дорогих або рідкісних препаратів, вони можуть отримати їх коштом фонду, подавши заявку та надавши підтверджувальні документи і рецепти. Цією послугою вже скористалися тисячі пенсіонерів із Києва та області. А нині нею можуть скористатися й вимушені переселенці з Криму, Луганщини та Донеччини, які переїздять до Києва та звертаються по допомогу.