Школи, дитячі садки та лікарні на Харківщині почали обігрівати не дорогим блакитним паливом, а дешевшим твердим. Для цього звичайні котельні замінюють на блочно-модульні, які працюють на альтернативному паливі. 

Як розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, функціонує вже 23 такі котельні. Завдяки їхній роботі в області вдалося скоротити споживання газу на 12%. Такого результату вдалося досягти завдяки спільним зусиллям держави, облдержадміністрації, районних та міських адміністрацій. 

«В Україні ми одні з кращих у цьому. Ми єдина область, яка в повному обсязі освоїла надану державою субвенцію 500 мільйонів гривень для заміни газу на альтернативні джерела», — зазначив заступник керівника області.

Нещодавно, за словами Євгенія Шахненка, у Куп’янському районі області відкрито ще дві такі котельні. Крім цього, за інвестиційні та власні кошти в регіоні переоснастили на альтернативні види палива близько 52 котлів.

«У нас створено базу для роботи котелень на твердому паливі. 14 підприємств регіону виробляють пелети і брикети із соломи, деревини та інших матеріалів. Пелети у нас купує Сумська та Полтавська області», — каже Євгеній Шахненко. Він також поінформував, що за програмою японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) в Харківській області збудовано сучасний пелетний завод у місті Куп’янську.

Оскільки  роботу  вирішено нарощувати,  при  управлінні паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації створено робочу групу з енергозбереження, яка активно працює з центральними органами влади для залучення в регіон міжнародних грантів та інвесторів. Це дасть змогу прискорити процес переведення закладів соціальної сфери на альтернативні джерела теплопостачання.