Іван МІНЧЕНКО,
для «Урядового кур’єра»

 У статті «Союзники Путіна направляли мільярди українському олігарху», опублікованій Reuters, вказується на те, що бізнесмен Дмитро Фірташ за підтримки Володимира Путіна став п'ятим за величиною виробником добрив у Європі.

Журналісти, зокрема, з'ясували, що з березня 2011 року підконтрольний оточенню Путіна «Газпромбанк» відкрив українському бізнесменові кредитну лінію на суму в 11 мільярдів доларів. Завдяки цьому бізнес структури Дмитра Фірташа, як зазначає Reuters, протягом 7 місяців здобули контроль над заводами з виробництва мынеральних добрив «Азот» (Сєвєродонецьк) та «Рівнеазот», спеціалізованим портом Nika Tera для перевалки добрив та інших сухих сипучих вантажів і «Надра Банком». У вересні 2011 року Ostchem Investments купила 90% заводу з виробництва добрив «Стирол», у 2012 - відбулася адресна приватизація «Кримського титану» та передача державою в управління структурам Фірташа Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Reuters стверджує, що «Газпромбанк» приступив до кредитування компаній Фірташа незабаром після приходу Віктора Януковича до влади, що свідчить про підтримку бізнесменом президентської кампанії Януковича. Натомість той допоміг йому «купити» домінуюче становище в хімічній галузі і розширити вплив на ринку хімдобрив. Як зазначив у коментарях Reuters голова парламентського комітету із боротьби з корупцією Віктор Чумак, - «Фірташ завжди був посередником, який представляє інтереси Росії в Україні».

Також журналісти Reuters виявили, що завдяки підтримці Путіна Фірташ зміг придбати за пільговою ціною понад 20 мільярдів кубометрів газу, що дозволило його офшорним кіпрським компаніям, заробити понад три мільярди доларів.

Нагадаємо, раніше окремі політологи зазначали, що проросійська орієнтація Дмитра Фірташа в умовах загострення військового протистояння з Росією становить серйозну загрозу для національної безпеки України. Зокрема, вони не виключали, що бізнесмен піде на дестабілізацію роботи підконтрольних йому стратегічних підприємств – «Сумихімпром» і «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

До речі, підконтрольний Фірташу менеджмент «Сумихімпрому» підозрюється у навмисному доведенні підприємства до банкрутства та заподіяння йому збитків в особливо великих розмірах. А майновий комплекс «Кримського Титану», що також належить Фірташу, переданий в довгострокову оренду російській компанії ТОВ «Титанові інвестиції».