Росія заявляє про ухвалення одностороннього рішення щодо початку руху російської колони із гуманітарним вантажем до Луганська. Про це йдеться в заяві міністерства закордонних справ РФ, передає Бі-бі-сі.

«Російською стороною прийнято рішення діяти. Наша колона з гуманітарним вантажем починає рух в напрямку Луганська», – заявляють у російському МЗС.

Російські дипломати звинувачують Україну в перешкоджанні доправленню гуманітарного вантажу з Росії до жителів Донбасу. Мовляв, «закріплюється відчуття, що нинішні українські керівники свідомо затягують доставку гуманітарного вантажу, щоб добитися ситуації, коли допомогу буде нікому надавати».

При цьому в Москві напряму звинувачують українські війська у бомбардуванні Донецька і Луганська.

У МЗС РФ запевняють, що дали «вичерпні списки» того, що знаходиться всередині білих КамАЗів, а також надали усі гарантії безпеки Червоному Хресту.

При цьому Москва попереджає про «відповідальність за наслідки» для тих, хто спробує зупинити «гуманітарний конвой»: «Застерігаємо від будь-яких спроб зірвати виключно гуманітарну місію, яка готувалася давно, у повній прозорості з українською стороною і Міжнародним комітетом Червоного Хреста».

Напередодні українській прикордонні служби  почали прикордонне оформлення вантажівок, які прибули у пункт пропуску «Донецьк». Чотири із них пройшли митний контроль.

Раніше в РНБО заявляли, що перевірка російського конвою затягується через відсутність відповідних документів на гарантій безпеки від російської сторони та сепаратистів.