Президент Петро Порошенко продовжив телефонні консультації з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Сторони обговорили ситуацію з дотриманням режиму припинення вогню. Глава держави зауважив, що українська сторона послідовно дотримується домовленостей, і наголосив: він очікує виконання російською стороною її зобов’язань у рамках Мінського протоколу — виведення військ, забезпечення закриття кордону та створення буферної зони уздовж його лінії.

Окрім цього, йшлося про стан виконання ОБСЄ функції моніторингу та верифікації двостороннього режиму припинення вогню. У цьому контексті Петро Порошенко висловив занепокоєння з приводу того, що ОБСЄ досі не надала безпілотні літальні апарати, як це було визначено попередніми домовленостями.

Глава держави подякував Ангелі Меркель за гуманітарні ініціативи Німеччини на продовження домовленостей, досягнутих під час її візиту в Київ. Зокрема Німеччина виділяє 25 мільйонів євро на спорудження житла для вимушених переселенців та 500 мільйонів євро кредитних гарантій на відбудову інфраструктури Донбасу.

Як повідомляє прес-служба Президента, за його дорученням віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду за участі представників органів центральної та місцевої влади, Німецького товариства міжнародного співробітництва, Посольства Німеччини в Україні з метою реалізації гуманітарних проектів коштом німецького уряду. Йдеться про питання доставки та розповсюдження німецької гуманітарної допомоги в Донецькій та Луганській областях і побудови містечок для понад 4000 вимушених переселенців.

Ангела Меркель та Петро Порошенко обговорили й енергетичні аспекти, зокрема результати останніх тристоронніх консультацій з газового питання, які відбулися у Берліні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»