Ігор ВИННИЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»

ДАТА. Головна будівля столичного «Мистецького Арсеналу», одним із будівничих якого був німець за походженням генерал Іван Міллер, відомий також як співавтор першого генплану Києва, стала місцем святкування 20-річчя діяльності в Україні Гете-Інституту. Про багатий на події шлях цієї інституції, що має на меті популяризувати минуле й сьогодення Німеччини у світі, присутнім розповіла його директор Вера Багаліантц. Вона зокрема зазначила, що розпочавши свою діяльність влітку 1993 року в Києві, Запоріжжі та Одесі, нині мережа Інституту в Україні налічує майже 60 осередків. А це читальні зали, центри навчально-методичної літератури, німецької мови, культурні товариства.

Так, кількість курсів німецької мови зросла від чотирьох до понад 100. Для популяризації вивчення мови дружньої країни торік для вчителів кількох сотень шкіл було організовано семінар, а 12 українських бібліотек беруть участь в реалізації проекту «Заочний абонемент». Вера Багаліантц зауважила, що завданням очолюваної нею інституції є не «експорт культури, а ознайомлення з нею, що має на меті взаємозбагачення». Cаме тому чільне місце в діяльності Гете-Інституту посідає підтримка митців — і німецьких, і українських, а також спільних проектів.

Про значну роль цієї гуманітарної інституції в розвої українсько-німецьких зв’язків ішлось у вітальних промовах, з якими виступили керівні працівники міністерств культури та закордонних справ України. Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Крістоф Вайль підкреслив, що Гете-Інститут — не лише культурний, а й політичний посланець його країни у світі. Він наголосив, що Німеччина й надалі підтримуватиме всі євроінтеграційні потуги України.

Музичний супровід урочистостей здійснювала відома композитор і виконавиця на ударних інструментах Робін Шульковські.