Підвищення тарифів на природний газ для всіх категорій споживачів дасть змогу НАК «Нафтогаз України» вийти на беззбитковий рівень. 

Про це у ході круглого столу в Укрінформі заявив член Національної комісії регулювання комунальних послуг Сергій Дунайло, передає УКРІНФОРМ.

«Ціна газу 1309 грн, яка сьогодні закладена на теплову енергію, і подальше поетапне підвищення тарифів на природний газ для підприємств теплокомуненерго у 2015-2017 роках. І будуть приводитись ще відповідні тарифи для того, щоб не було дотацій з бюджету держави НАК «Нафтогазу», щоб він вийшов на фінансовий беззбитковий рівень», – зазначив фахівець.

Він зауважив, що вимоги МВФ лише прискорили процес прийняття тарифів, оскільки це це питання давно назріло. «Тарифи для населення не переглядалися для деяких регіонів з 2005-2007 років. Тому дійсно є регіони для яких підняття тарифів до економічно обґрунтованого рівня, це в першу чергу стосується населення, буде суттєвим», – сказав Дунайло.

У той же час, зауважив експерт, Постанова N83 Кабінету міністрів передбачує компенсацію для населення. Там розписані механізми, хто і як буде отримувати компенсацію, резюмував представник НКРКП.

Нагадаємо, Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕ) ухвалила рішення з 1 травня 2014 р. підвищити мінімальний тариф на природний газ для потреб населення. Так, у разі використання природного газу для приготування їжі та/або підігріву води в багатоквартирних будинках за наявності газових лічильників газ коштуватиме 1,182 грн за 1 куб. м з ПДВ, за відсутності газових лічильників – 1,299 грн за 1 куб. м з ПДВ.

За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2,5 тис. куб. м на рік газ коштуватиме: за наявності газових лічильників – 1,089 за 1 куб. м з ПДВ, за відсутності газових лічильників – 1,197 грн за 1 куб. м з ПДВ.

За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 6 тис. куб. м на рік газ коштуватиме: за наявності газових лічильників – 1,788 грн за 1 куб. м з ПДВ, за відсутності газових лічильників – 1,965 грн за 1 куб. м з ПДВ.