ІНІЦІАТИВА. Аби мешканцям будинків-інтернатів системи соціального захисту населення жилося краще, на Черкащині вирішили докорінно поліпшити забезпечення їх основними продовольчими товарами. Як розповів перший заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Семен Радченко, для цього розробили й виконують спеціальну програму, розраховану на три роки. Нею передбачено відродження підсобних господарств, що створені практично в кожному будинку-інтернаті. Для цього торік виділили близько мільйона гривень на закупівлю посівних матеріалів, палива та мастил, відремонтували техніку та приміщення ферм, подбали про забезпечення господарств кваліфікованими кадрами. 

Завдяки такій турботі кожний із 14 закладів, де проживають люди похилого віку та інваліди, тепер повністю забезпечений м’ясом, молоком, картоплею та овочами власного виробництва, до того ж екологічно чистими. Для цього в підсобних господарствах утримується 442 голови великої рогатої худоби, 1900 свиней. Механізатори обробляють понад тисячу гектарів сільськогосподарських угідь. Торік вирощено непоганий урожай зернових.

Як додає Семен Володимирович, тепер покінчено з практикою, коли директори цих закладів щоосені просили забезпечити їхніх підопічних продуктами харчування — нині вони мають їх удосталь. Приміром, м’яса власного виробництва для потреб інтернатів вироблено торік близько 800 центнерів, молока — 50 тонн, овочів — 55 тонн. Останніх ще й чимало законсервовано, отож мешканці інтернатів цілу зиму й весну матимуть збагачений вітамінами раціон.

До речі, в підсобних господарствах багатьох інтернатів є сади. Частина з них потребує ремонту та відновлення. Тож торік висаджено 1857 плодових дерев та 5353 кущі, що дасть змогу в майбутньому краще забезпечити стареньких фруктами і ягодами. А головне управління праці та соціального захисту населення продовжує розвивати й зміцнювати підсобні господарства інтернатів, адже такий підхід гарантує стабільне забезпечення ветеранів необхідними продуктами харчування.