Завтра проросійські сепаратисти у самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» планують провести так звані парламентські та президентські вибори. 

Водночас Президент України Петро Порошенко наголосив, що будь-які вибори, які призначають терористичні організації, не будуть визнані ні Україною, ні світовим співтовариством. США та Євросоюз уже повідомили: не визнають вибори 2 листопада, оскільки вони суперечать мінським домовленостям про припинення вогню на сході України.

Офіційний Київ наполягає на проведенні в окремих районах Донбасу позачергових місцевих виборів згідно з українськими законами. У США та Євросоюзі не виключають  поглиблення санкцій проти Росії, якщо вона таки визнає сепаратистське волевиявлення, про що російська влада пообіцяла вустами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

А тим часом, за словами очевидців, попри те що вибори в «ЛНР» призначені на 2 листопада, виборчі урни в супроводі спеціально навчених людей повним ходом подорожують окупованими терористами населеними пунктами ще з 27 жовтня. Оскільки місцеві жителі не горять особливим бажанням голосувати за тих, хто ще зовсім недавно обстрілював їхні будинки і змушував рити окопи,  «ополченці» здебільшого заповнюють стоси бюлетенів власноруч.

Це, до речі, не єдине порушення. Чим заплановані псевдовибори є схожими з іншими недемократичними волевиявленнями? Та повним набором фальсифікацій.  До того ж «в товаріщах согласья нет». Приміром, Луганськом ходять штатні агітатори й залякують людей тим, що вони не отримають соціальну карту жителів «ЛНР», а отже, й мінімальне забезпечення, якщо не прийдуть на вибори і не проголосують за одного з кандидатів. А тим, хто проголосує (до речі, зробити це можна скільки забажаєш разів — організатори не переймалися складанням списків виборців) обіцяють золоті гори у вигляді позапланової видачі гуманітарної допомоги. 

Отакі собі фейкові вибори. З брехливою рекламою, кольоровими буклетами, провокаціями, фальсифікаціями, каруселями тощо. На виборчі дільниці наляканих і зневірених людей заманюватимуть (або заганятимуть) «і батогом і пряником». В якості пряника буде пакет борошна або крупи, батіг замінить дуло автомата. І перше, й друге, ймовірно, прибуло з черговою партією гумконвою.  А дурнів, які бажають постріляти в сусідів, ніколи не бракувало.

Ось уже й російський актор пристрілюється по донецькому аеропорту… По тих, кого називав браттями… Вважай,  стріляє по кожному з нас. А свою «світлу» голову прикрив каскою з написом «преса». Воно й не дивно, що російська журналістка за кадром радіє: «А пострєлять вам уже далі? Здєсь ЄСТЬ ГДЄ!»

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти громадянина Російської Федерації Михайла Пореченкова. Кримінальне провадження завели за статтею 258-3 Кримінального кодексу України — створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації, повідомляє  прес-центр СБУ.

Сам «гражданін» Пореченков заявляє, що кадри, на яких він стріляє з кулемета в донецькому аеропорту, були постановочними, а набої небойовими. Утім, фахівці військової справи стверджують, що до тієї зброї холостих патронів навіть не існує…