ЗДОРОВ’Я. По медичну допомогу в цей спеціалізований медичний заклад, створений на базі пологового будинку № 4, звертаються не лише харків’яни, а й жителі Сум, Донецька, Полтави і Луганська. Адже тут її надають у повному обсязі: від початку планування вагітності до народження малюка й надання йому допомоги.  Для цього в перинатальному центрі працює консультативна поліклініка, де проводяться спостереження за  жінками з важкою патологією.

Тут розташовані центр планування сім’ї, відділення з профілактики онкологічних захворювань і центр психологічної підтримки вагітним та родинам, які опинилися у критичній ситуації під час народження хворої дитини. У консультативній поліклініці  діє також денний стаціонар, відділення перинатальної діагностики, до якого входять  відділення УЗД та обстеження жінок перед пологами.  В акушерському блоці,  крім гінекологічних відділень  на 80 ліжок, функціонують два післяпологових та одне пологове відділення, патології вагітних та інші. Є й неонатальний стаціонар на 140 ліжок, де надають комплекс медичних послуг новонародженим і недоношеним малюкам. За оцінками фахівців, це просто унікальний заклад такого профілю,  в якому  виходжують дітей від 500 грамів.  При цьому смертність новонароджених в реанімаційному відділенні  становить 3,5% — один з найнижчих показників в Україні.

Хто скаже, що я – недоношений? Фото автора

— Наш перинатальний центр  організований першим в Україні ще чотирнадцять років тому, — розповідає головний лікар  Світлана Коровай. — Тоді ми створювали зовсім нову для охорони здоров’я структуру згідно із власним розумінням. І, як  показав час, вона виявилася вдалою, оскільки її взято за основу  в організації інших вітчизняних перинатальних центрів.  За цей час якість послуг, які ми надаємо, зросла, оскільки зріс професійний рівень наших медиків і поліпшилася матеріально-технічна база. Якщо раніше, наприклад, ми оперували новонароджених лише після двох місяців, тепер робимо операції двотижневим малюкам.

У центрі  проводять також  нейрохірургічні і кардіохірургічні операції. Зокрема, операції на серці зроблено вже 27 малюкам. Тут  використовують новітні методи неінвазивної вентиляції легенів. Їх, за словами медиків,  застосовують у випадку, якщо дитина народилася з вагою менш як 1,5 кілограма.  Це дає змогу уникнути інвалідності, яку спричиняє інвазивна вентиляція. З упровадженням  цієї методики майже 60% дітей  вдалося уникнути негативних наслідків під час порушення дихання.

А з  осені минулого року в перинатальному центрі з’явився ще й унікальний реанімобіль із комплектом спеціального устаткування для перевезення недоношених дітей: інкубатор для новонароджених, апарат штучної вентиляції легенів, інфузійний шприцевий насос, пульсоксиметр, монітор пацієнта тощо. Усе це дає змогу надавати необхідну меддопомогу породіллям з різними важкими патологіями вже в дорозі.

— У реанімобілі, наприклад, є пристосування, що надають можливість дитині не відчувати вібрацію, — пояснює головний лікар. — Крім того, тут створено всі  умови і для роботи медичного персоналу. Зокрема висота автомобіля дає змогу лікареві за потреби стати на повний зріст. Одне слово, цей автомобіль забезпечує комфортне і безпечне транспортування малюків як до перинатального центру, так і в інші лікарні міста для консультацій та інших потреб.

Придбати таку дороговартісну техніку, як, до речі, й інше обладнання, перинатальному центру допомогла міська влада, виділивши з бюджету мільйон гривень. За її сприяння  замінено 700 звичайних вікон на нові  енергоощадні,  зроблено ремонт, замінено меблі,  розширено реанімаційне відділення. Із січня цього року воно прийматиме одночасно 180 маленьких пацієнтів. 

У подальших планах — повна комп’ютеризація перинатального центру, яка дасть змогу  надавати   ще й  онлайн-консультації.