На вітчизняних прилавках чи не щодня з’являється масло нових торгових марок. І коштує воно спочатку дешевше за вже добре відомі аналоги. Проте споживачі з обережністю ставляться до новинок, сумніваючись у їхній натуральності. Наскільки виправдані ці підозри, допоможе з’ясувати лабораторна перевірка.

Нові марки зі старими проблемами

Вершкове масло центр експертиз «Тест» перевіряє часто. Воно й не дивно, адже для більшості українців це продукт чи не першої необхідності. Цього разу для тестування відібрали 8 марок вітчизняного виробництва. Усі зразки виготовлено за ДСТУ, тобто вони мають бути справжніми. Тож у лабораторію на дослідження було відправлено такі зразки масла: «Ферма», «Хуторок селянський», «Дніпровське», «Селянське» (ФОП «Балашов»), «Весела ферма», «Гостинець», «Волошкове поле», «Молодецьке premium».

Проте спочатку експерти центру споживчих експертиз перевірили якість пакування та маркування масла. Оглянувши зразки, вони звернули увагу на те, як було нанесено дату виробництва. Чітко її зазначили лише три виробники: «Ферма», «Хуторок селянський», «Весела ферма». Решта надала перевагу перфорації, тому її не так-то й легко розібрати. У масел «Молодецьке premium» і «Селянське» (ФОП «Балашов») на етикетці вказано два виробники, але біля дати виробництва немає цифри, яка кодує заводи. Тобто розібратися, де саме виготовлено масло, неможливо.

До пакуваннь продукції зауважень не було.

Традиційні фальсифікати

Найцікавіший етап дослідження — в лабораторії. Улюблений метод фальшування масла – заміна молочних жирів на рослинні. На жаль, цим зловживають постійно, бо виробникам це економічно вигідно. Прикро, що і виробники — учасники цього тестування — не були винятком. Із 8 перевірених марок у трьох виявили немолочний жир. Це продукція марок «Гостинець», «Дніпровське» і «Селянське» (ФОП «Балашов») — вони не мають права іменуватися вершковим маслом.

Коли йдеться про масло, то виробники часто занижують жирність. Приємно, що цього разу зауважень до цього пункту не було.

Третій показник — мікробіологічний. Проте й з цим випробуванням впоралися далеко не всі зразки.

— Під час дослідження нас засмутив такий показник, як мікробіологія. Оскільки із восьми зразків лише два — «Ферма» і «Весела ферма» — не містили кишкову паличку, в решті її виявили, — зауважує президент центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Інших претензій до цих двох зразків не було, тому за результатами тестування вони й отримали оцінки «відмінно».

Не вдалось експертам уникнути розчарування і під час дегустації. Продукт «Гостинець» мав трохи несвіжий запах і кисло-солодкий, не характерний для масла смак. Враховуючи наявність немолочних жирів та інші недоліки, цей зразок, за результатами тестування, отримав оцінку «погано» (оцінювали продукцію за 5-бальною шкалою).

Були зауваження і до інших зразків. Приміром, у масел «Волошкове поле» та «Молодецьке premium» виявили кишкову паличку. Ці учасники перевірки також отримали оцінку «погано», як і зразок від торгової марки «Хуторок селянський». А от «Дніпровське» та «Селянське» (ФОП «Балашов») заслужили лише на «дуже погано» через те, що в їхньому складі виявили немолочні жири та кишкову паличку.

Прикро, що з роками якість цього улюбленого продукту не покращується.