На території Гетьманського національного природного парку в Сумській області відкрили нову еколого-пізнавальну стежку «Литовський бір». Як повідомив начальник відділу освіти і рекреації парку Олександр Бала, новий туристський маршрут завдовжки майже 4 кілометри. Він проліг від околиці Охтирки до мальовничого села Климентове, що розкинулося на берегах Ворскли і впродовж багатьох років приваблює численних відпочивальників.

Але цінність стежки — насамперед у її природній наповненості. Адже саме тут сконцентровані унікальні реліктові корінні ліси, зокрема сосни заввишки 40 метрів. Фахівці зазначають, що вони становлять зразок найстарішої лісової екосистеми Лівобережної України.

До того ж шанувальники природи рідного краю можуть ознайомитися з первісними низинними заплавами, унікальними флорою і фауною, притаманними виключно цій частині України. Загальна площа заповідного урочища Литовський бір перевищує 900 гектарів.

Відкрита стежка — друга після «Дивосвіту Слобожанщини», яка почала функціонувати позаторік і здобула популярність серед туристів та жителів Тростянецького, Охтирського та Великописарівського районів. Саме на їхніх територіях розташований Гетьманський парк.

У планах колективу — відкриття ще кількох стежок, а також водного маршруту, що надасть додаткових можливостей не лише для активізації місцевого туристичного потенціалу, а й дасть змогу всім охочим ближче ознайомитися з неповторним куточком української Слобожанщини.