Цього тижня уряд схвалив кілька рішень з удосконалення антикорупційного законодавства: проектів законів і постанов Кабінету Міністрів у цій сфері. Про це повідомила Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко на брифінгу за результатами урядового засідання.

Зокрема схвалено проект закону про діяльність Національного антикорупційного бюро, введення його до системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю, а  також переліку суб’єктів, які гарантують нацбезпеку. Було внормовано й певні положення законодавства для усунення дублювання у сфері соціального забезпечення  працівників цього органу.

Частина нормативних актів, розглянутих урядом, стосувалася Національного агентства з питань запобігання корупції, повідомляє прес-служба Міністра Кабінету Міністрів.

«Нині передбачено порядок проведення конкурсу на посади в Нацагентстві, — розповіла Ганна Онищенко. — Визначено, що у конкурсній комісії працюватимуть представники від Верховної Ради, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Нацдержслужби, а також чотирьох громадських організацій у цій сфері».

Визначено й порядок проведення спеціальних перевірок осіб, що претендують на посади з відповідальним або особливо відповідальним становищем. Ідеться про державних службовців 1—3 категорій, суддів, прокурорів слідчих, керівників та їхніх заступників тих органів державної влади, діяльність яких поширюється на всю країну.

Ухвалено також дуже важливий нормативний акт, який має велике значення для України, — Національну стратегію у сфері прав людини. Документ охоплює всі життєво важливі сфери людини і передбачає, крім декларативних положень, механізми участі громадськості під час ухвалення рішень стосовно прав людини, а також передбачено громадську експертизу діяльності органів державної влади.

«Унормовано порядок проведення такої перевірки, усунено прогалини, які були до цього, — наголосила міністр. — Так Міністерство юстиції, яке було відповідальне за ухвалення цих нормативних актів, виконало взяті на себе зобов’язання в частині подальшого проведення антикорупційної реформи: ті постанови, які стосуються Кабінету Міністрів, уже ухвалено, а зміни до законів, сподіваюся, знайдуть підтримку в парламенті, куди найближчим часом ми їх передамо».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»