На високому професійному рівні впродовж останніх двох років на території Сумщини діяв конвертаційний центр. За цей час низка підприємств проконвертувала через нього понад 50 мільйонів гривень, ухилившись від сплати податку на майже 10 мільйонів.

За словами начальника ГУ Міндоходів у Сумській області Олександра Семченка, схема була простою: укладалася фіктивна угода, наприклад на ремонт даху чи оренду обладнання, на рахунок потрібної фірми перераховували гроші, які переводили у «кеш», а самі кошти знімали через банк.

Щоденні суми не перевищували 150 тисяч гривень, оскільки цей максимум не підпадає під вивчення працівниками сектору фінансового моніторингу банків. Після трансакцій фіктивні фірми «знімалися з якоря» і переходили на облік до інших міст — Харкова, Дніпропетровська, Полтави, де згортали діяльність. Натомість створювали нові фіктивні, які ще ніде не «світилися».

Професійний почерк «конвертаторів» значною мірою був зумовлений тим, що на чолі структури, за попередніми оперативними даними,  стояв колишній працівник однієї з податкових інспекцій Сумської області. Саме його знання і обізнаність із тонкощами податкової та банківської сфер давали змогу замітати сліди.

Але співробітники податкової міліції ГУ Міндоходів та Служби безпеки у Сумській області виявилися більш професійними. Злочинців викрили.  Триває слідство.