Національному інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова передано автомобіль швидкої кардіологічної допомоги з унікальним обладнанням для транспортування дітей з вадами серця вартістю понад п’ять мільйонів гривень.

— Кардіомобіль, який придбано на кошти, зібрані в межах благодійної програми «День щастя в МакДональдз», — єдиний спеціалізований засіб такого рівня оснащення для транспортування дітей, зокрема новонароджених, в Україні загалом. Автомобіль укомплектовано сучасним реанімаційним інкубатором, призначеним для транспортування новонароджених із забезпеченням штучної вентиляції легень, недоношених немовлят та дітей, що перебувають у критичному стані. Крім того, передбачено спеціальний інкубатор на гідроподушці, що нівелює всі нерівності на дорогах. Оснащували унікальний автомобіль протягом шести місяців у Німеччині, — розповів головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Сергій Сіромаха.

За його словами, належне транспортування і вчасно проведена операція щороку можуть рятувати життя тисячам дітей. Зокрема, вроджені вади серця належать до найпоширеніших аномалій, і щороку їх діагностують приблизної 4–4,5 тисячі маленьких українців. Близько 40% таких дітей не встигають отримати вчасну допомогу.

Але дітей мало вчасно доставити в інститут. Для встановлення точного діагнозу потрібно провести обстеження, зокрема рентгенологічне. Роблять це на апараті ангіограф. Амосівці мають таких три. Найчастіше використовують той, що обслуговує екстрені випадки. Він вийшов з ладу. Через це утворюється черга на обстеження й операції.

— Придбати запчастини вартістю 1,5 мільйона гривень, — каже Сергій Сіромаха, — інститут не має змоги. По допомогу звернулися до благодійного фонду «Твоя Опора». Він розпочав збирати кошти. Але кожен день затримки може коштувати комусь життя. Тому звертаюся до всіх, хто може допомогти, зробити посильний внесок у відновлення обладнання інституту. Вашої допомоги чекають найменші громадяни держави.

Додамо, що торік в інституті провели 5,5 тисячі надскладних операцій, прооперовано 720 дітей. Велику допомогу надають зокрема учасникам АТО і членам їхніх сімей. Про?оперовано 440 пацієнтів, серед них 42 дитини. Новий кардіомобіль допоможе рятувати дітей з глибинки. І не можна допустити, щоб через вихід з ладу ангіографа звужувалися можливості використання унікального кардіомобіля та інституту загалом.