У нашій країні перебувала делегація Європейського банку реконструкції та розвитку на чолі з президентом Сумою Чакрабарті. З поважними гостями зустрілися вищі особи держави. Зокрема хід реформ — боротьба з корупцією, перетворення в енергетичному та банківському секторах стали темою розмови членів делегації з Президентом Петром Порошенком.

Україна надає великого значення співпраці з ЄБРР та зацікавлена в її розширенні. Для цього, попри труднощі, ми зобов’язані приділяти максимум уваги й докладати зусиль у подоланні корупції. Тож Президент поінформував партнерів про запровадження Національного антикорупційного бюро й боротьбу з корупцією у судовій системі.

Продовження взаємодії з ЄБРР надзвичайно важливе й для державного, приватного секторів, зокрема у сфері енергетики та її реформування. Глава держави також повідомив про плани приватизації: «Це відбуватиметься абсолютно відкрито». І з ефективним впровадженням системи електронних державних закупівель.

Сума Чакрабарті також вважає, що співпраця з Україною є важливою для Європейського банку реконструкції та розвитку. «Перед Україною стоять складні виклики», — сказав він, наголосивши на важливості координації для визначення, якої саме підтримки потребує наша країна.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж зазначив, що спілкування з нашими бізнесменами надає йому оптимізму щодо майбутнього України. Незважаючи на всі труднощі, українські підприємці намагаються переорієнтуватися на експорт в ЄС та інші країни. На його думку, економічне зростання України залежатиме від виробництва власних національних продуктів, і тому дуже важливо, щоб Україна робила правильні кроки з підтримки підприємницької діяльності.

Співрозмовники погодились із необхідністю донесення інформації до інвесторів про хід реформ в Україні, повідомляє прес-служба Президента.

Пріоритетні напрями співпраці між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку були в центрі уваги під час зустрічі делегації банку і з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Сторони наголосили на важливості існуючих між Україною та ЄБРР проектів, зокрема в енергетичному секторі.

Глава уряду акцентував, що ЄБРР та особисто президент банку надають потужну підтримку Україні задля перетворення української економіки на міцну та процвітаючу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Тому цю співпрацю мають й надалі розширювати та посилювати.

Спілкувався Сума Чакрабарті й з нашими журналістами, яким розповів, що ЄБРР готовий надати підтримку Україні в організації поставок газу з Європейського Союзу і в питаннях приватизації державного майна. «Торік ми надали підтримку в організації реверсу зі Словаччини. Цього року ми зацікавлені взяти участь у подібних проектах спільно з іншими міжнародними інститутами, наприклад Світовим банком, аби допомогти організувати таке постачання з ЄС», — сказав він. Крім того, ЄБРР має великий досвід приватизації в багатьох країнах регіону, тому його допомога в цій сфері буде ефективною. Питання лише в тому, що продаватимуть, як це відбуватиметься і коли, повідомляє УНІАН.

Президент ЄБРР вважає правильними кроки нашого уряду в напрямі реформ у країні. Потрібно лише істотно прискорити їх у сферах боротьби з корупцією і поліпшення інвестиційного клімату. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»