Нарада з директорами загальних середніх навчальних закладів, проведена Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, була покликана дати відповіді на болючі питання освітянської галузі напередодні 1 вересня. Послухати главу уряду запросили керівників тих ста шкіл, учні яких найкраще склали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови.

Прем’єр наполягає на запровадженні новим законом про освіту системи зацікавленості вчителя в досягненні якомога вищих результатів. Фактично йдеться про механізм премій і бонусів за об’єктивними результатами оцінки діяльності кожного освітянина.

 «Цим законом ми запроваджуємо систему, за якою кожен вчитель буде зацікавлений в тому, щоб у нього були найкращі результати. Що сильніший результат у кожного вчителя, то більше він заробляє», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він схвально поставився до збільшення годин на вивчення іноземних мов. Тим більше у контексті запровадження з наступного навчального року обов’язкового ЗНО з англійської мови. Воно не впливатиме на показники вступу до вишів, але дасть змогу реально оцінити рівень підготовки як учнів, так і викладачів.

«Зовнішнє незалежне оцінювання є однією з взірцевих реформ у системі освіти. Уряд не відійде ні на крок від продовження системи ЗНО», — запевнив Арсеній Яценюк.

Нагадав він і про кримінальну справу, порушену стосовно діяльності Центру зовнішнього незалежного оцінювання: «Для мене як Прем’єр-міністра це насамперед ризик, який полягає в підриві довіри до інституту ЗНО. Це є неприпустимим».

До органів прокуратури глава уряду звернувся з тим, щоб відповідне розслідування було завершено: «Як Прем’єр-міністр я хочу конкретно почути, що там відбулося. Не чутки, не домисли, а конкретне звинувачення і конкретні посадові особи, які повинні понести відповідальність».

Він особливо наголосив на відповідальності посадових осіб, а не системи зовнішнього незалежного оцінювання. «Вона працювала, працює і працюватиме далі», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк також наголосив на важливості повернення правоохоронними органами вилучених серверів і комп’ютерів, бо країні необхідно готуватися до наступного року і до наступного зовнішнього незалежного оцінювання.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»