СТРАТЕГІЯ. Чергове засідання науково-технічної ради Національної програми інформатизації її керівник, голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко присвятив за дорученням Прем’єр-міністра Миколи Азарова розгляду проекту Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні. Зумовлено це тим, що серед країн, які вже підписали підсумкові документи Всесвітнього саміту з розвитку інформаційного суспільства, наша — єдина без прийнятої стратегії.

«Інформаційне суспільство — це не питання віддаленого майбутнього, а нова реальність, в яку увійшов світ. І Україна — не виняток. У цій реальності, з усіма її можливостями і викликами, треба орієнтуватися і бути ефективними. Тому потрібно виробити власний інструментарій управління і розвитку в усіх сферах суспільно-політичного життя і економіки. Важливо пам’ятати, що потенціал вітчизняної ІКТ-індустрії дає змогу нам бути не лише споживачами нових інформаційних продуктів, а й їхнім розробником і постачальником», — розставив акценти Володимир Семиноженко.

За його словами, цей документ має об’єднати вітчизняний політикум та громадськість уже в найближчій перспективі. Він переконаний: завдяки Стратегії в Україні інформаційне суспільство буде стабільним, неконфліктним.

«Стратегія — це загальнонаціональна платформа, яка визначатиме систему розвитку інформаційного суспільства. Головне, щоб документ почав результативно працювати на благо креативності конкурентоспроможної країни», — зазначив посадовець.

Із його слів також стало зрозуміло, що за умови прийняття Стратегії держава створюватиме умови для розбудови інформаційного суспільства за такими напрямками: електронна демократія, економіка, комерція, культура, медицина, освіта, інформаційно-комунікаційна інфраструктура, інформаційний ресурс, суспільство знань, економіка знань.

У проекті Стратегії зазначено, що розбудову інформаційного суспільства нині гальмує недосконалість державної політики, недостатня координація впровадження електронного урядування, різний рівень використання ІКТ у регіонах, збільшення ризиків, пов’язаних з інформаційною безпекою.

Натомість Стратегія покликана формувати сприятливі умови для розбудови інформаційного суспільства, соціально-економічного, політичного і культурного розвитку країни. І головним принципом тут є рівноправне партнерство органів влади, громадян та бізнесу. Стратегічні ж цілі проекту документа визначає Закон «Про основні засади розбудови інформаційного суспільства в Україні на 2007—2015 рр.».

До слова, над проектом працювали провідні вчені, експерти, представники органів влади, місцевого самоврядування, профільних громадських об’єднань, провідних вишів та ЗМІ.

За підсумками засідання та по завершенні обробки пропозицій і зауважень до тексту Стратегії, які прийматиме Держінформнауки до 30 липня 2012 р., готуватиметься консолідований проект для внесення на розгляд Кабміну.