На зустрічі із заступником Генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фельтманом Президент Петро Порошенко обговорив ситуацію на Донбасі, акцентувавши на надзвичайно складній гуманітарній ситуації, у якій опинилися люди на територіях, окупованих бойовиками.

Україна не полишає спроб направити гуманітарну допомогу, але більшу частину її бойовики розкрадають. Глава держави поінформував про своє доручення уряду невідкладно збільшити кількість гуманітарних колон для доставки на Донбас продовольства й речей першої необхідності. Але, наголосив глава держави, слід зробити все, щоб ця допомога дісталася тим, хто її насправді потребує, і її не захопили бойовики. Президент зазначив, що встановлено прямі контакти зі школами, дитсадками, будинками для людей похилого віку для безпосередньої передачі їм допомоги, а місцеві жителі готові сприяти адресній доставці гуманітарних вантажів.

«Я доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству соціальної політики щодо готовності залучати будь-яку міжнародну гуманітарну допомогу, зокрема використання механізмів Червоного Хреста та інших організацій, для прозорого і відкритого розподілу гуманітарної допомоги», — цитує слова глави держави його прес-служба.

За словами Президента, перевірка одного з вантажів так званого гуманітарного конвою з Росії засвідчила, що лише в останній машині були продукти, а більша частина конвою перевозила пальне для танків і матеріали для створення блокпостів. Це абсолютно неприйнятно, наголосив глава держави.

Щодо ситуації з грошима в населення, то щодня банківські установи на захоплених територіях потерпають від нападів бойовиків, і населення дедалі менше може скористатися залишками грошей. За словами Президента, спостерігається незначний прогрес у розвитку ситуації на Донбасі. Скоротилася кількість обстрілів. Однак прогресу нема у перекритті кордону та відкликанні російських військ, а також у звільненні заручників. Українська сторона направила список громадян, захоплених на окупованій території, 20 з яких утримують на території РФ. Серед них тепер уже народний депутат України Надія Савченко.

Президент також звернув увагу на необхідність виконання пункту мінських домовленостей щодо відновлення мовлення українських телеканалів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»