Міжнародний валютний фонд відмовив Греції у відтермінуванні погашення чергового траншу боргу. У травні Афіни повинні виплатити МВФ майже мільярд євро. Грецький борг — у серці дискусій на весняній зустрічі МВФ у Вашингтоні.

Міжнародні кредитори заморозили допомогу Афінам, допоки грецький уряд євроскептиків не погодить пакет реформ. Утім, міністр фінансів Яніс Варуфакіс заявив, що Греція піде на угоду, яка не вирішує її економічних проблем:

«Ми підемо на компроміс, ми знову і знову підемо на компроміс для того, аби якнайшвидше досягнути угоди. Але ми не хочемо опинитися скомпрометованими. Не для цього нас обирали».

Натомість директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард наполягає, що стабільності грецької економіки можна досягнути лише шляхом реформ. Йдеться передусім про пенсійну систему та ринок праці. Вона наголошує, що грецький уряд та кредитори повинні дійти консенсусу щодо плану реформ.

Крістін Лаґард, директор-розпорядник МВФ:

«Це однозначно не той курс, який би справді рекомендувався у даній ситуації. Ще ніколи розвинена економіка не просила про відтермінування сплати боргу».

9 квітня Афіни виплатили МВФ 450 мільйонів євро. Окрім погашення наступного траншу боргу, грецькому уряду необхідно знайти кошти на виплати зарплат держслужбовцям.

Греція може оголосити дефолт з державного боргу, якщо не домовиться з кредиторами до кінця квітня. Такий розвиток подій може призвести до виходу Афін з єврозони.

EURONEWS