Спеціальна слідча група Генпрокуратури веде перевірку 50 підприємств, банків і 33 осіб з найближчого оточення Віктора Януковича з метою виявлення вкрадених державних грошей.

Про це заявив перший заступник генерального прокурора України Микола Голомша, виступаючи на конференції «Повернення українських активів корумпованих політиків», повідомляє Gazeta ua.

«Вся державна машина працювала виключно на те, щоб допомагати окремим чиновникам і керівникам маніпулювати держпрограмами і відмивати бюджетні гроші. Чиновники, маючи доступ до державного майна, крали його, а вся система правоохоронних органів не помічала ці маніпуляції і злочини», – зазначив Голомша.

Він визнає, що до кінця ніхто не уявляв собі масштаби корупції, які були останні 4 роки.

«Разом з Нацбанком ми зараз виявили 14 банків, які відмили 140 мільярдів гривень. Ми помітили, що всі ці злочини мали початок від вищого керівництва країни. Створювалася мережа, мета якої – збагачення сім'ї колишнього президента Януковича», – пояснив перший заступник генерального прокурор .

Генеральна прокуратура вже порушила 264 кримінальних справи на українських чиновників і людей, які підозрюються в корупції та відмиванні грошей. В цілому по Україні, таких справ вже більше 1000 .

Заарештовано майно та рахунки в Україні Януковича і його старшого сина, Клюєва і Присяжнюка на 1 мільярд гривень і більше 1 мільярда гривень у цінних паперах. Також на їхніх українських рахунках заморожено 9 мільйонів доларів.

«Перевіряються також їхні партнери, під контролем понад 50 підприємств, декілька банків і 33 фізичних особи, які могли бути задіяні у відмиванні грошей «сім'ї», – сказав Голомша. Він звернув увагу на те, що в більшості випадків чиновники не оформляли майно та фірми на себе, а робили все через підставних людей.

Прокуратура України вже звернулася в 120 країн світу з проханням допомогти у пошуку грошей «сім'ї» Януковича та інших корумпованих українських чиновників. Одразу після конференції в прокуратурі пройде нарада слідчих з представником прокуратури Швейцарії. Уряд Швейцарії, не чекаючи запиту з Києва, вже заблокував рахунки 29 українських чиновників і олігархів.

Перший заступник генерального прокурора України розповів про труднощі, з якими стикаються слідчі.

«Ми зіткнулися з проблемою, коли на всіх ключових постах всюди були люди з 3-х регіонів країни, близькі до сім'ї Януковича і його оточення», – заявив Голомша.

За його словами, ці люди діяли навіть на середньому управлінському рівні у всіх регіонах України, і вони дали можливість всім підозрюваним в корупції і злочинах покинути межі країни.

Більше того, як повідомив Голомша, вони перевели спецтехніку спецслужб з Києва до Криму і навіть окремі види зброї, дозволили вивезти багато документів і доказів по багатьох кримінальних справах до Криму.

«Ми не розуміли, чому ці справи переведені в Крим, наприклад, у справі про так звані (башти Бойка)», – розповів Голомша.

Зараз прокуратура України веде переговори з Росією про повернення цих документів і техніки.

«Але слідчі зуміли зберегти копії документів, і ми продовжуємо розслідування, - зізнався перший заступник генпрокурора України. – Буде створено представництво на базі тих структур прокуратури та спецслужб, які працювали в Криму, щоб захищати інтереси громадян України в Криму і захистити інтереси України».