Володимир ЧЕРНИШ
для «Урядового  кур’єра»

На думку політолога засновника дослідницької компанії «Актив-груп» Андрія Єременка, залежність українського олігарха Дмитра Фірташа від Володимира Путіна є бомбою уповільненої дії, яка закладена під економіку України.

«Доказом цього є інформація, опублікована Reuters, щодо багатомільярдних кредитів, наданих російським «Газпромбанком» флагманській структурі Дмитра Фірташа - Ostchem. Для кращого розуміння ситуації необхідно підкреслити, що «Газпром» володіє лише невеликою часткою в «Газпромбанку». Контролюється ж ця фінансова установа російським бізнесменом Ковальчуком, близьким діловим партнером Президента РФ Путіна», – зазначає політолог, якого цитує Інтернет видання РБК-Україна.

На його думку, вимога «Газпромбанку» щодо повернення Ostchem кредиту в сумі 0,8425 мільярда доларів і відсотків з позики - лише перша подія у переліку заходів, запланованих керівництвом Росії з метою знищення української економіки.

«Швидше за все, буде реалізовуватися заздалегідь розроблений сценарій: Фірташ заявить про неможливість повернути кредит та сплатити проценти, а «Газпромбанк» спробує стягнути з позичальника заставу, яка представляє собою 5,679 млрд куб. газу, що знаходиться в українських ПСГ. Ці дії переслідують дві мети: підрив енергетичної безпеки України і різке ускладнення умов виконання нашою країною своїх зобов'язань щодо транзиту газу в країни Європи. Фактично український  бізнесмен став інструментом політико-економічних диверсій, спрямованих проти України», – впевнений Андрій Єременко.

Експерт припускає, що на цьому справа не закінчиться. Як відомо, на отримані в «Газпромбанку» кредити Фірташ придбав кілька найбільших українських хімічних і титанових підприємств – «Стирол» (Горлівка), «Азот» (Рівне), «Азот» (Сєвєродонецьк), «Кримський титан» (Армянськ). Тому наступним кроком росіян буде спроба вилучення цих підприємств за борги, на що прозоро вже натякнув російський банк.

«Таким чином, наша країна «завдяки» Фірташу може втратити низку стратегічних для економіки і національної безпеки підприємств, які перейдуть під повний контроль агресора. На відміну від спроби захоплення газу з вітчизняних ПСГ, яким Україна має можливість протистояти, перспективи втрати підприємств титаново-хімічної галузі є досить високими», – заявив експерт.