Уряд надасть із держбюджету 500 мільйонів гривень на ощадні заходи, а також залучить 1,3 мільярда гривень з ринку. Про це під час  «Форуму енергоефективного партнерства» повідомив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко. За його словами, на сьогодні перед урядом стоїть завдання максимально зіскочити з газової голки і подбати про енергоефективність, тепло і енергомодернізацію. Адже нині енергетичне питання фактично стало питанням національної безпеки.  

Тож уряд уже передбачив 345 мільйонів  гривень на заміну газових котлів на негазові. Крім того, було проведено через парламент законопроект №1565, який дозволяє  жителям брати у спільну власність багатоквартирний будинок, обирати управителя і залучати кошти на  термомодернізацію.

Заплановано також створення фонду енергоефективності, в який залучатимуть кошти від міжнародних фінансових організацій та інвестфондів. Уряд Німеччини уже висловив готовність вкласти у цей фонд 8 мільйонів євро, якщо бачитиме, що в нього вкладають і українці. Оскільки гроші  надаватимуть на поворотній основі, то нині стоїть завдання знайти модель, що дасть змогу їх повертати.  Потрібно також вирішити питання щодо  оперативності прийняття рішення. «Наше завдання — вийти на широкий ринок, до конкретних співвласників будівель, до людей,  які могли б скористатися коштами, обійшовши тривале бюрократичне спілкування з державними органами управління», — пояснив філософію роботи фонду Геннадій Зубко.

Також відбуваються перемовини з різними міжнародними інституціями щодо залучення дешевшого ресурсу під загальнонаціональну програму Ощадбанку «Ощадний дім», щоб трішки здешевити відсотки за кредитами. На сьогодні вони нижчі за ставки рефінансування, однак вищі, ніж хотіли б клієнти, продовжив він, додавши, що відкладати перетворення України на енергонезалежну державу вже нікуди.

«Наше завдання — вийти на широкий ринок, до конкретних співвласників будівель, до людей, які могли б скористатися коштами, обійшовши тривале бюрократичне спілкування з державними органами управління».

Віце-прем’єр-міністр
Геннадій ЗУБКО

За словами голови правління АТ «Ощадбанк» Андрія Пишного, за рік банк планує прокредитувати заходи з енергоефективності на 1,3 мільярда гривень. «За підрахунками Міжнародної фінансової корпорації, з якою ми розробляли банківський продукт, цей ринок сягає 300 мільярдів гривень. В Україні 329 тисяч  багатоквартирних будівель. Парламент ухвалив законопроект, що перетворить житлово-комунальні кооперативи на ОСББ, і це також пожвавить ринок. Крім того, це матиме хороший економічний ефект як для мешканців, так і для держави», — зауважив він.

На думку віце-прем’єр-міністра, активніше долучатися до цього процесу  мають і місцеві органи влади та облдержадміністрації, беручи приклад з Луцька, Житомира, Вінниці, Львова.

«Уряд відшкодовує 20% тіла кредиту на придбання негазових котлів. Додатково ще 20% відшкодовує Львівська міська рада. Тож місто не на 10—15%, а в рази перевищує показники заміни  котлів з газових на негазові порівняно з іншими містами», — пояснив практику популяризації енергоефективних заходів голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

За його словами, на форумі буде підписано меморандуми з обласними державними адміністраціями й радами, де ті братимуть на себе зобов’язання передбачати у бюджетах цього і наступних років фінансування на заходи, до яких долучився уряд.