Якщо сільськогосподарські ярмарки на Сумщині давно стали традиційними і більшість покупців їх сприймає як належне, то недавній масштабний захід молочної спеціалізації в обласному центрі викликав майже ажіотаж. 

Захід вдався на славу: обідньої пори прилавки спорожніли, а покупці залишали ярмарок із сумками, пакетами й авоськами, завантаженими сиром, йогуртом, маслом, кефіром та іншими молокопродуктами. Покупки дешевші, ніж на ринку чи в магазині, і виробники не полінувалися привезти багатющий асортимент продукції, зокрема новинки. І це стосується не тільки сумських сироварів, а й колег з Полтавщини та Чернігівщини, які залюбки приїхали на молочне свято.

Істотна ще одна деталь. До організації ярмарку долучилися селяни — здавачі молока. Адже вони також відіграють важливу роль на ринку продовольства і одержують підтримку від великих переробників тваринницької  сировини.

Виставка-ярмарок стала віддзеркаленням нинішньої ситуації в молочному скотарстві Сумщини, яке неухильно розвивається.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Володимира Івченка, нині в області більш як у тисячі селянських обійсть утримують по три і більше корів, а майже в 25 домогосподарствах — понад 10.

Інша річ, що із введенням європейських стандартів у селянських господарствах виникають труднощі, однак завдяки тісній співпраці з великими переробними підприємствами гострі кути вдається згладжувати.   Плюс — це фінансова підмога. Як розповіли подружжя Григорій і Тетяна Нековаль із села Василівка Лебединського району, лише дійне стадо налічує 23 голови. З початку року реалізували на переробку майже 25 тонн продукції. Тож саме завдяки цьому родина має непогану виручку.

Здавачів молока в області — кілька тисяч. Праця в них не з легких, ось і допомагають партнери-переробники. Так, під час виставки представники ПАТ «Бель Шостка Україна» подарували доїльні установки  активним здавачам молока Андрієві Балицькому, Тетяні Безобразовій та Миколі Чепику, які живуть відповідно в селах Береза Глухівського, Хильчичі Середино-Будського та Антонівка Ямпільського районів.

У тому, що селянські обійстя й надалі матимуть належну підтримку, переконують плани керівництва департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА. За словами Володимира Івченка, з наступного року аграрії долучаються до реалізації окремих проектів під егідою ЄС/ПРООН, зокрема зі створення обслуговуючих кооперативів, які додадуть значного імпульсу роботі приватних селянських господарств.

А тим часом біля прилавків — не протовпитися. Майже десять переробних підприємств запропонували до сотні найменувань продукції за відпускними цінами. Тут, наприклад, кілограм твердого сиру коштує на 10—15 гривень менше, ніж у магазині.

Деякі види продукції щойно запущено у виробництво. Наприклад, сировари з Ічні, що на Чернігівщині, привезли йогуртні новинки. Як сказала головний технолог  підприємства Тетяна Вербовська, пошкодували, що взяли замало — через три години вже не було чим торгувати.

Не нудьгували і сумські сировари, які запропонували кільканадцять найменувань виробів. А на прилавках приватних господарств траплялися справжні ексклюзиви, наприклад твердий сир у маринаді. Скуштувавши зразок на мініатюрній шпажці, погодилися: такий делікатес навряд чи ще десь можна купити.

Одне слово, як наголосили учасники молочного дійства, такі виставки-ярмарки треба робити традиційними, бо користь від них очевидна і багатогранна.