Кабінет Міністрів ухвалив рішення відвести земельну ділянку в зоні відчуження Чорнобильської АЕС для спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Об’єкт призначено для зберігання відходів виробництва реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій. Він матиме загальну площу близько 45 гектарів (розміщуватиметься на майданчику між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка та Стечанка Київської області).

Докладніше про мету проекту та економічний зиск від його реалізації розповів у ході урядового брифінгу президент Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Юрій Недашковський. За його словами, нині в Україні працює 15 атомних енергоблоків. Вони виробляють близько половини електричної енергії, яка споживається у нашій країні. Із цих 15 об’єктів за спеціальною технологією щорічно вивантажується ядерне паливо (його після 5—7-річного терміну зберігання у приреакторних басейнах витримки мають обов’язково відправляти на тимчасове зберігання й переробку чи то на тимчасове тривале зберігання).

Своє сховище в Україні має лише шестиблочна Запорізька АЕС. Із трьох інших — Хмельницької, Рівненської та Южно-Української відпрацьоване ядерне паливо надходить на тимчасове зберігання до Росії. Так, з Рівненської АЕС — з 1-го і 2-го блоків реакторів типу ВВЕР-440 — відпрацьоване ядерне паливо їде до Челябінська на хімічний комбінат «Маяк». А з енергоблоків з реакторами типу ВВЕР-1000 цих трьох АЕС воно надходить до Красноярського гірничо-хімічного комбінату.

«Україна щорічно сплачує за такі послуги Росії 150—200 мільйонів доларів. Спорудження ж централізованого сховища дасть змогу ці кошти заощадити. Ми плануємо уже до 2017 року звести пусковий комплекс, який забезпечуватиме зберігання близько 20% відпрацьованих тепловидільних збірок від реакторів. У подальшому в міру того, як відпрацьовуватиметься паливо, ми зможемо повністю забезпечити цими послугами потреби трьох вітчизняних АЕС та дев’яти ядерних енергоблоків на весь їх проектний термін служби та з урахуванням його продовження на 10 років», — розповів Юрій Недашковський.

Та найголовніше, що завдяки нововведенню Україна не лише матиме високий економічний зиск у цій галузі, а й позбудеться залежності від двох російських підприємств, послугами яких змушена поки що користуватися.  Окрім цього, президент НАЕК «Енергоатом» поінформував, що тендер на зведення об’єкта виграла американська компанія HOLTEC. Вона лідер з надання такого виду послуг у США, а нині має попит у Європі й Азії. Згідно з контрактом, HOLTEC «під ключ» споруджуватиме сховище до моменту прийняття в експлуатацію пускового комплексу. Експлуатуватиме ж сховище НАЕК «Енергоатом».

Загальна вартість проекту, визначена ТЕО на весь етап заповнення сховища, становить 3,7 мільярда гривень, з них вартість пускового комплексу — 1,2 мільярда гривень.

До слова, у зоні відчуження ця американська компанія зводить централізоване сховище для потреб відпрацьованого палива безпосередньо Чорнобильської АЕС (її виводять з експлуатації). Цей об’єкт «обслуговуватиме» ядерне паливо, яке відрізняється від українських атомних електростанцій.

«Щойно ми розробимо проект землеустрою, одразу розпочнемо будівельні роботи. Зведемо майданчик і відведемо приблизно 5,5 кілометра залізничної колії від тієї, що існує. Це потрібно для перевезення контейнерів залізничним транспортом», — резюмував Юрій Недашковський.

А насамкінець додав, що загальна потужність пускового комплексу сягає понад 12 тисяч тепловидільних збірок реакторів типу ВВЕР-1000 і 4,5 тисячі тепловидільних збірок реакторів типу ВВЕР-440.