Американський фінансист і мільярдер Джордж Сорос під час приватного прийому на форумі в Давосі, заявив, що Росія «стала мафіозною державою».

Про це повідомляє Gazeta.ua з посиланням на TheWallStreetJournal.

«В ній (державі- ред.) правителі використовують ресурси країни для свого збагачення і збереження у владі», – сказав Сорос, додавши, що Росія тисне на Україну і намагається таким чином зробити себе «стратегічним суперником ЄС, пропонуючи замість верховенства закону альтернативу, засновану на верховенстві сили».

За його словами, сучасний розклад сил у Європі подібний до того, що був 25 років, коли розпався СРСР. Криза євро, за словами Сороса, перетворила Європейський Союз «з добровільного об'єднання суверенних держав, готових передати частину своєї незалежності заради спільної справи, у щось радикально нове. Тепер вони вибудовані як відносини між кредиторами та боржниками, де у боржників є труднощі у виконанні своїх зобов'язань, а кредитори накладають умови, які ставлять боржників у ще більш підлегле становище», –

Також Сорос заявив, що для того, щоб «переконати Росію відмовитися від агресії, демократична Україна потребує фінансової допомоги від Заходу».

«Не тільки майбутнє України, але і майбутнє самого Європейського союзу поставлено на карту. Я вважаю, що втрата України буде величезною втратою для Європи і дозволить Росії розділяти і володарювати», – вважає він.