Для виживання на полі бою дрібниць не буває. Тому індивідуальна медична аптечка цінується не менше ніж зброя. А кровоспинний джгут у ній — чи не найнеобхідніша річ. Адже серед трьох найпоширеніших причин смерті військових втрата крові стоїть на першому місці. Щоб не допустити трагедії, стверджують медики, кровотечу слід зупинити якнайшвидше — через три хвилини буде вже пізно.

Саме їх, джгутів, бракувало з перших днів АТО. Бракує і нині. Тим часом, стверджують фахівці, кожен боєць повинен їх мати в індивідуальній аптечці. За розв’язання цієї проблеми, звісно, взялися волонтери.

— Ми обрали продукцію ТОВ «СІЧ Україна», — каже волонтер Тарас Тополя, який закуповує і доставляє бійцям аптечки. — Вона дешевша, ніж зарубіжна, але якістю не поступається.

— Вітчизняні джгути дуже практичні, — додає військовий лікар Костянтин Мадонов. — Їх можна накладати однією рукою. Тож боєць до приходу допомоги може сам собі зупинити кровотечу.

Десятки років у збройних силах пострадянських країн використовували гумові джгути. Їхній головний недолік — неможливість накласти однією рукою. Західна медицина давно зробила крок уперед — у більшості армій НATO в індивідуальній аптечці солдата є кровоспинні джгути з воротковим приводом. Наш виробник «СІЧ Україна» за співпраці з медиками і військовими вдало поєднав кілька еталонних закордонних зразків та істотно вдосконалив їх.

Йдеться про спосіб нашивання липучки на поверхню джгута. На відміну від закордонних аналогів, наша липучка придатна і коли намокне чи засніжиться. Розміри основи джгута, довжина, пропорції — усе пройшло довгий шлях експериментів і вдосконалень. Кровоспинний джгут «СІЧ-Турнікет» придатний до використання на кінцівках різного об’єму. Лише на вітчизняному виробі можна вказати час застосування, надряпавши його на спеціальній поверхні будь-яким гострим предметом (наприклад, патроном). Тепер бійцю не потрібен маркер.

Додаткова петля-фіксатор білого кольору біля основи двощілинної пряжки дає змогу надійно зафіксувати вільний край стрічки і запобігти розлипучуванню. А завдяки пластиковій телескопічній системі всередині, яку розробили наші фахівці, джгут під час накладання не утворює защемлень на шкірі, а рівномірно стягує кінцівку по всій окружності.

Також міцність зовнішньої та внутрішньої строп джгута доведено до максимальних показників. Підвищений адреналін у пораненого іноді призводить до перебільшення зусиль під час накладання, надмірного навантаження при закручуванні. Це враховано. Нічого не порветься.

Завдяки використанню 80% вітчизняної сировини джгут коштує втричі дешевше, ніж американський.

— Наше підприємство, — сказав його засновник Олександр Іванчук, — готове забезпечити всіх бійців джгутами «СІЧ-Турнікет». Ними можна також укомплектовувати аптечки водіїв. Гарантійний строк виробів — п’ять років. Головне, щоб були замовлення.