Дотепер, відповідно до Цивільного кодексу, банки були зобов’язані повертати вкладникам гроші на першу вимогу, але Верховна Рада наприкінці минулого тижня ухвалила поправки до кодексу, які змінили це — нині банки будуть зобов’язані повертати на першу вимогу гроші тільки з депозитів до запитання.

Для майбутніх вкладників нововведення обернеться втратою безумовного доступу до своїх грошей. Це може спровокувати громадян не нести свої заощадження на банківські депозити, адже у них не буде змоги забрати їх в будь-коли, побоюються експерти.

«Ця норма несвоєчасна і недоречна. Нині сотні тисяч громадян не можуть отримати свої кошти зі збанкрутілих банків, а це ще більше підриває довіру населення до банків. Результатом стане те, що з ринку зникнуть довгострокові депозити, адже люди не зможуть довіряти банкам свої кошти на рік. Залишаться вклади максимум на 2—3 місяці», — прокоментував старший партнер адвокатської фірми «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

На думку Кравця, банки, у яких нині немає проблем, будуть прописувати в депозитних договорах можливість їх повернення до закінчення терміну. «Тому що їм потрібні довгострокові гроші», — говорить юрист.

Банкіри, своєю чергою, повністю підтримують нововведення, сподіваючись, що вони збільшать стабільність системи. Їм потрібні довгострокові ресурси, без загрози їх втрати. Експерти ж радять вкладникам тепер більш уважно читати банківські договори, щоб розуміти, на яких умовах можна буде забрати свої кошти.

Ділова Україна