Сьогодні на Миколаївщині перебувають 3104 особи, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення Антитерористичної операції, з них — 1319 дітей. Питання соціального забезпечення родин та подальшого навчання дітей обговорили під час чергового засідання регіонального штабу. Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська зазначила, що у зв’язку з наближенням нового навчального року актуальною проблемою нині є організація навчального процесу для дітей, які перемістилися з зони проведення АТО до Миколаївської області.

В осінньо-зимовий період планують продовжити навчання дітей, які перебувають в оздоровчих таборах Коблево-Рибаківської зони відпочинку. Так, в Очаківській загальноосвітній школі-інтернаті розмістять 55 дітей шкільного віку, 8 дітей з інвалідністю дошкільного віку здобуватимуть знання в Миколаївській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті №2. Ще 62 дитини шкільного віку навчатимуться в Очаківській загальноосвітній школі № 4 та близько 70 осіб шкільного віку, в тому числі 9 дітей з інвалідністю, — в інтернатних закладах Миколаївської обласної ради.

За інформацією департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації, на Миколаївщині перебуває понад 500 дітей, які потребують допомоги у влаштуванні до навчальних закладів. 189 дітей влаштовано до загальноосвітніх навчальних закладів та 57 — до дошкільних навчальних закладів області. Із Донецької та Луганської областей тут відвідуватимуть садочки 109 дітей, а 179 учнів сядуть за парти.

За результатами вступної кампанії 2014 року до вищих навчальних закладів Миколаївщини зараховано та переведено на навчання 44 особи, які переселилися з Луганської та Донецької областей, 16 осіб — з території Автономної Республіки Крим та Севастополя. До професійно-технічних навчальних закладів зараховано на навчання 6 осіб із районів проведення АТО.

Крім того, під час засідання розглянули питання щодо результатів проведення інвентаризації та паспортизації приміщень, передбачених для розміщення громадян в осінньо-зимовий період, вжиття заходів із забезпечення переміщення дітей, які перебувають у закладах літнього відпочинку, надання матеріальної допомоги, створення банку теплого одягу, посилення інформаційної діяльності, створення моніторингових (мобільних) груп при місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування.

Всі громадяни, які переселяються до Миколаївської області, отримують реєстраційну картку вимушеного переселенця в органах соціального захисту населення та інформацію щодо надання різних послуг органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. За даними управління охорони здоров’я облдержадміністрації, за медичною допомогою звернулися 1168 громадян (з них — 679 дітей), які переселилися з Донецької і Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя. Госпіталізовано для отримання стаціонарної допомоги 216 осіб, у тому числі 122 дитини.