Цього тижня різко здорожчали овочі. Херсонські помідори та молода морква майже наздогнали в ціні першу полуницю. Морква за 45 гривень, картопля за 20, огірки за 25. Аби зекономити, люди беруть битий та м'ятий товар., бо він дешевший.

Навіть продавці таким цінам не раді. Бо на їхній товар тепер ходять просто дивитися. В розмовах згадують минулі роки. У середині травня таких аномальних цін ніколи не було. Особливо це стосується помідорів.

«Повинні коштувати гривень 15—25, але зовсім не 45. Ще є рожеві, які за 60, вони мають по 30 бути», — каже продавчиня.

Ціни впадуть, коли в міста почнуть везти овочі з найближчих регіонів, каже продавчиня Наталя. А поки в Київ картопля їде з Херсона, ціна буде високою. Фахівці ж аномальні ціни пояснюють тим, що здебільшого для овочів ще не настав сезон масового збору врожаю.

«Тобто та продукція, яка надходить — це рання продукція і вона вирощена переважно у відкритих теплицях або  за іншою технологією, відповідно вона в принципі є дорожчою», — кажуть експерти.

А ще експерти радять не забувати про значне зростання вартості електроенергії та пального. Тож огірки за 3 гривні, а помідори за 7 цього року навряд чи з'являться на прилавках.

ТСН