Законопроект Мінекономрозвитку і торгівлі №2087а «Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції», який було ухвалено у першому читанні, відкриє шлях до підписання угоди Світової організації торгівлі (СОТ) про державні закупівлі (WTO Government Procurement Agreement) з урядом України вже в грудні цього року. Запропонований міністерством документ спрямовано на впровадження світових стандартів на цьому ринку та наближення українського законодавства до правил СОТ.

«Окрім умовного знаку якості, який підтвердить, що Україна відповідає міжнародним критеріям, ми також отримуємо доступ до ринків державних закупівель 43 країн-членів цієї угоди. Це такі держави, як США, Канада, Японія, усі країни ЄС тощо. Це ринки, розмір яких становить до 1,7 трильйона доларів. Це насправді дуже вагомий і реальний шлях підтримки українського бізнесу й українського експорту. Для України відкриються ті ринки, які були зачинені для неї раніше», — наголосив заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Законопроект №2087а не лише адаптує національне законодавство до вимог WTO GPA, але і передбачає реформування чинного законодавства за трьома напрямками. Перший з них — зниження корупційних ризиків через загальнодоступність інформації про кінцевого бенефіціара, публікацію детальних протоколів оцінки тендерного комітету та більш прозору процедуру оскарження тендерів. Другий — введення поняття самодекларації, яке передбачає, що кожен учасник тендеру декларуватиме наявність необхідної документації і надсилатиме її тільки безпосередньо перед підписанням контракту. Третій — підняття порога для державних закупівель відповідно зі 100 до 200 тисяч гривень, повідомляє прес-служба відомства. Очікується, що вже найближчим часом громадськість отримає оперативний доступ до інформації про всі тендери завдяки впровадженню електронної системи бізнес-аналітики, яка була безкоштовно надана розробником програмного забезпечення QlikView.