Блакитне паливо з Крехівського родовища вже надходить до української газотранспортної системи. Фото УНIAН

Добра новина облетіла Україну — до вітчизняної газотранспортної системи держави почав надходити газ із Крехівського родовища, яке розташоване у Жидачівському районі Львівської області.

Його розробляло ТОВ «Західнадрасервіс», витративши на це понад 50 мільйонів гривень. Товариство пробурило три пошуково-розвідувальних свердловини глибиною 360—500 м і на кожній із них вдалося отримати промислові притоки газу.

Як зазначає Укрінформ, окупити затрати інвестори планують упродовж п’яти років, видобуваючи щодоби понад 20 тисяч кубометрів блакитного палива. За попередніми оцінками експертів, родовище може містити 150 мільйонів кубометрів газу. Продавати його планують лише промисловим споживачам по сім тисяч гривень за тисячу кубометрів. Це, як зазначають фахівці, на дві тисячі гривень дешевше, ніж російське паливо.

За словами голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, це родовище — одне з найбільших у краї. Тож така подія відкриває можливість для серйозного видобутку блакитного палива у регіоні.

Варто зазначити, що недалеко від Крехівського фахівці також експлуатують Тейсарівське та Любешівське родовища.

До кінця року спеціалісти планують пробурити на цій ділянці у Львівській області ще дві свердловини. Також активно розвиватимуть і газоносні площі Івано-Франківщини, де, за прогнозами геологів, містяться чималі поклади цього виду палива.

Як зазначив кореспонденту «УК» незалежний експерт Валентин Землянський, це завдяки рівню ренти на видобуток газу в країні. Так, за умови його видобутку на глибинах до 5 кілометрів цей показник перебуває на рівні 55%, а якщо цей вид палива залягає на рівні до 5 кілометрів — 20%.