Американський президент Барак Обама сподівається, що Росія дотримається домовленостей, підписаних на переговорах з Україною, ЄС та США в Женеві. Однак Сполучені Штати спільно з Євросоюзом будуть продовжувати підготовку нових санкцій проти Кремля – на випадок, якщо ситуація на сході України не покращиться.

 Президент Сполучених Штатів Америки Барак ОБАМА

«Росіяни взяли на себе зобовязання. І зараз питання у тому, чи вони дійсно застосують свій вплив, який раніше був спрямований на розкол, на відновлення спокою, щоб українці змогли провести вибори і здійснити реформи щодо децентралізації країни, які вони запропонували», – заявив Обама.

На переговорах домовилися, що незаконні угруповання мають бути роззброєні, а усі захоплені адмінбудівлі звільнені. Учасникам сепаратистських протестів обіцяють амністію.

 Міністр закордонних справ Росії Сергій ЛАВРОВ

«Ми виходимо з того, що Україна має прийти до стану, коли всі без винятку регіони будуть жити за правилами, прийнятими в цивілізованому суспільстві: щоб зброя була лише в сил безпеки – у поліції, у армії. Щоб ця зброя застосовувалась у відповідності до міжнародних норм – не проти власного народу…» – сказав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Київ погодився на «широкий національний діалог» та зміну Конституції. Проте не поспішатиме виводити війська з південного сходу України.

 Виконуючий обов'язки міністра закордонних справ України Андрій ДЕЩИЦЯ

«Антитерористична операція продовжується в Україні і в залежності від того, як будуть реагувати на виконання умов сьогоднішньої заяви і як швидко будуть звільняти ці приміщення, буде залежати. як довго ця операція буде тривати», – заявив в. о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

 Наглядати за тим, як виконуються домовленості, буде спеціальна моніторингова місія ОБСЄ.

«Переговори завершилися, і чи не вперше від початку української кризи, під час них народилися конкретні результати. Щоправда, невирішених проблем, а серед них принципових, залишається набагато більше. Але до них можна перейти, коли завершиться насильство», – передає кореспондент «Євроньюз» Сергій Никифоров з Женеви.

Copyright © 2014 euronews