Президент Петро Порошенко зустрівся з делегацією країн Вишеградської групи, яку представляли віце-прем’єр-міністр — міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак, міністри закордонних справ Польщі та Чехії Гжегож Схетина та Любомір Заоралек, а також заступник міністра закордонних справ Угорщини Ласло Сабо.

Глава держави наголосив, що міжнародна підтримка, й особливо допомога найближчих сусідів України, якими є країни Вишеградської групи, надзвичайно важлива на шляху європейської інтеграції України. «Застосування досвіду кожної з ваших країн в певних сферах: боротьба з корупцією, реформи у соціальній сфері, економічні реформи, децентралізація — дуже цінне для полегшення впровадження позитивних змін у нашій країні», — вважає Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що наслідком активних дій у напрямі впровадження проєвропейських реформ в Україні може стати трансформація Вишеградського об’єднання з формату чотирьох країн до формату п’яти за участю України. «Ми віримо, що завдяки активному реформуванню України Вишеградська четвірка зміниться з V4 на V5».

Петро Порошенко висловився за те, щоб певного прогресу в європейській інтеграції вже було досягнуто до наступного саміту ЄC та країн «Східного партнерства», який відбудеться в Ризі в першій половині 2015 року, зокрема стосовно візової лібералізації та бачення перспективи України отримати членство в ЄС. Як повідомляє прес-служба глави держави, трансформація Вишеградської четвірки у п’ятірку може стати реальністю, адже Україна готова продемонструвати результати у втіленні реформ. «Якщо нам вдасться створити належну атмосферу до саміту в Ризі, а саме: ми досягнемо певних успіхів у проведенні реформ, отримаємо безвізовий режим з ЄС та чітку перспективу членства в Європейському Союзі, це дасть змогу об’єднати зусилля наших країн», — зауважив Петро Порошенко 

Глава держави також поінформував міністрів закордонних справ Вишеградської групи про гуманітарну ситуацію на Донбасі та стан виконання мінських домовленостей і акцентував їхню увагу на необхідності виконання усіх пунктів Мінського протоколу, зауваживши, що є певні позитивні зрушення у  мирному процесі.

Дипломати країн Вишеградської групи висловили повну солідарність з Україною в захисті її територіальній цілісності й суверенітету та заявили про готовність долучитися до конкретних напрямів реформ в Україні. «Кожна країна Вишеградської четвірки візьме на себе певний напрям реформ в Україні і сконцентрується на їх реалізації», — наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак. Так, Словаччина відповідатиме за енергетичний та безпековий сектор реформ в Україні, Польща — за децентралізацію, реформу місцевого самоврядування та управління публічними фінансами, Чехія — за громадянське суспільство, освіту та засоби масової інформації, Угорщина — за економічну політику, розвиток малого та середнього бізнесу і впровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Учасники зустрічі наголосили, що, попри певну спеціалізацію, країни Вишеградської групи робитимуть усе можливе, щоб спільними зусиллями пришвидшити європейську інтеграцію України.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»