Аби кількома словами охарактеризувати ухвалене 12 вересня рішення про відтермінування тимчасового застосування зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, на наш погляд, найбільше підходить спортивна термінологія.  Англійське слово «гандикап» має чимало значень, та в цьому контексті найближче: штучне вирівнювання шансів слабкого і сильного  суперників. Зауважте: Україну, що невідворотно обрала європейський політичний  і економічний  вектор розвитку, ми не вважаємо  ні тим, ні іншим.

Ці епітети розподілили між собою двоє інших учасників Брюссельської зустрічі — Російська Федерація і Євросоюз. Недарма ж російські посадовці  заговорили про якесь документальне закріплення Європарламентом і  Верховною Радою домовленостей тристоронньої міністерської зустрічі… А Єврокомісар Штефан Фюле на вчорашніх дебатах у Страсбурзі змушений був визнати,  що саме тиск Росії призвів до відтермінування.

Та погрози — це зброя слабких. Тож недарма  один з учасників міністерської зустрічі Єврокомісар з питань торгівлі Карл де Гухт під час дебатів у Європарламенті заявив: «Якщо Росія якимось чином порушить укладені домовленості, ми запропонуємо Раді ЄС змінити рішення щодо відкладання до 31 грудня 2015 року тимчасового застосування положень зони вільної торгівлі».

Про те, що рішення про відкладення до грудня 2015 року тимчасового застосування зони вільної торгівлі між Україною та ЄС ніяк не впливає на Угоду про асоціацію загалом, заявила і представник Європейської комісії Піа Аренкільде Хансен, повідомило  УНІАН. Вона висловила переконання, що ухвалене рішення не було зроблено під тиском Росії, але стало предметом тристоронніх домовленостей України, Росії та ЄС. «Ми дали сторонам можливість для подальшої дискусії щодо занепокоєнь, які висловила Росія, водночас підтримуючи стабілізацію України», — наголосила вона. Крім того, в ЄК повідомили, що для продовження тарифних преференцій буде ухвалено рішення за стандартною процедурою, а це означає, що його ухвалюватимуть Європейська Рада та Європейський парламент. А голова комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок повідомив, що можливість поступової імплементації Угоди перевіряли ще на саміті ЄС у липні.

«Якщо повністю та в повному обсязі втілити угоду, то ринкова сила європейських підприємств може зашкодити українській економіці. Тому в українських підприємців у певних галузях в рамках такого трансформаційного процесу з’являється час підготуватися до нового конкурентного середовища», — пояснив євродепутат.

Також він заявив, що через ситуацію в Україні, спричинену війною та російським впливом, Євросоюз нехтує частиною переваг від асоціації, але готовий отримати їх пізніше. Зокрема українці надалі можуть встановлювати мито на певні товари для захисту своєї економіки, тоді як ЄС не може застосовувати такі мита у відповідь.

Ельмар Брок наголосив: «Угода про асоціацію вже не зміниться, навіть якщо Росія висуне нові претензії до неї. Процес завершено. І росіяни із цим погодилися. Вони ж брали участь у перемовинах. Положення у повному обсязі набирають чинності. Вони просто втілюватимуться поступово. Так відбувається з багатьма угодами. Юридично угода діятиме повністю. Просто є перехідний порядок застосування».

Отож, враховуючи катастрофічний стан української економіки в умовах війни, ЄС пішов на пролонгацію преференцій для України, тобто ще рік сплачуватимуться мита за європейські товари, що заходять на український ринок. Водночас  наші товари заходитимуть на європейські ринки в межах ЗВТ без мита. Це істотно додасть надходжень до українського бюджету:  майже 500 мільйонів  євро щорічно. Щоправда, пересічний український споживач  також весь цей час не зможе купувати дешевші та якісніші європейські товари. Потерпимо?