Тримаючи в руках успішні результати роботи пілотної системи допорогових електронних держзакупівель ProZorro, заступник Глави Адміністрації Президента, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків анонсував перехід до законодавчого етапу реалізації нововведень у цій сфері. Реформу посадовець загалом оцінив як важливу з огляду на економічні показники — вона працюватиме на економію бюджету, стане запобіжником для корупційних схем та дасть змогу виконавцям говорити про наближення України до кращої світової практики ведення бізнесу.

«Це яскравий приклад того, як реформу важливої сфери життєдіяльності держави можна створювати руками громадянського суспільства, — заявив Дмитро Шимків. — Від появи ідеї до початку пілотних проектів минув рік, а сума зекономлених коштів сягає вже мільйонів гривень».

Говорячи про ProZorro і боротьбу з корупцією, він нагадав, що раніше тендерні питання були переважно закритими для громадськості, їх вирішували кулуарно. Нині громадськість має можливість стежити за процесом закупівель у реальному часі. Зокрема аби запобігти поширенню будь-яких корупційних схем, авторські права розробників електронної системи закупівель передали Transparency International. Ця організація займається антикорупційною діяльністю. Код системи відкритий, що й засвідчує повну прозорість та публічність розробки. Коли Україна захоче самостійно керувати системою, їй передадуть усі права та технічні засоби ProZorro.

Одне «але». Аби розширити практику прозорих електронних закупівель, в нашій державі потрібно врегулювати їх на законодавчому рівні. На часі прийняття змін до Закону «Про здійснення державних закупівель», який спрямований на боротьбу з корупцією та зниження бар’єрів для бізнесу. За умови підтримки норм парламентом, у грудні Україна зможе приєднатися до Міжнародної угоди про державні закупівлі (GPA) у межах Світової організації торгівлі. Йдеться про нові можливості для вітчизняних компаній — без зайвих складнощів брати участь у закордонних державних тендерах — і ринок обсягом 1,7 трильйона доларів. Такі дані озвучив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

До кінця 2016 року Україна має ухвалити закон щодо здійснення електронних закупівель, який врахує перші результати використання системи ProZorro. Згодом електронна система закупівель вийде на рівень індустріального застосування. Для цього будуть розробляти системи електронного оскарження та інтегровані державні реєстри. «Все це потребує додаткової розробки IT-систем», — передає слова заступника міністра прес-служба Президента.

До речі, до системи ProZorro приєдналися понад 300 державних замовників із вітчизняних міністерств, Національного банку, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «Укроборонпром», великих портів. Поступово кількість постачальників, які взяли участь у торгах, наближається до цифри 1500. Зважаючи на це, в Адміністрації Президента резюмують, що бізнес починає вірити у ефективність системи. Там оприлюднено такі дані: у системі зареєстровано майже 4500 закупівель на суму 1,2 мільярда гривень; очікувана економія 1860 закупівель становить майже 73 мільйони гривень.