Ні, під час війни музи не можуть мовчати! Вкотре заявили про це організатори бієнале сучасного мистецтва «Київська школа». Враховуючи специфіку моменту, вони вперше підійшли до втілення проекту на засадах самоорганізації, ініціативи митців. А тому його позиціонують не як ринкову розвагу, а як школу, що дає змогу вчитись як українцям, так і європейцям.

Бієнале стартує у вересні 2015 року, проходитиме у різних куточках Києва та об’єднає митців, інтелектуалів, громадські ініціативи та інституції України і світу.

«Київська школа» пропонує новий формат бієнале, поєднуючи мистецтво й платформи для публічних дискусій. Більшість її проектів  досліджують гострі питання, що стоять перед українським суспільством, і реагують на виклики сучасності. Окремі розділи присвячено невідомим історіям авангардного мистецтва України та його внеску в глобальну історію мистецтва. У «Київській школі» візьмуть участь знані митці та інтелектуали, буде й чимало нових імен. Повний список учасників оголосять у червні. Виставкові та освітні програми проходитимуть у співпраці українських і зарубіжних культурних інституцій. «Київська школа» матиме департаменти у Відні, Лейпцигу, Празі, Будапешті, Бухаресті та інших містах. Основні завдання проекту — відкрити канали мистецького та інтелектуального обмінів, акцентуючи на важливості локального культурного виробництва в контексті Європи.

«Київську школу» організували куратори з Австрії Георг Шоллхаммер і Хедвіг Заксенхубер спільно з Центром візуальної культури (Київ). Українські партнери проекту: Національна академія мистецтв України, Національний художній музей України, Національний музей історії України, Національна академія образотворчих мистецтв та архітектури, Pinchuk Art Centre, Спілка художників України, Інститут проблем сучасного мистецтва. Перелік партнерів оновлюватимуть.

Організатори наголошують, що йдеться не про одноразову акцію. Під час роботи створюватимуть так звані місця мислення, де працюватимуть на майбутнє. Проект сприятиме відкриттю простору, в якому Україна має перетворитись із «нерозказаної історії» на відому світу своїми талантами державу.