Вжити заходів для забезпечення захисту від радіації жителів населених пунктів поблизу зони відчуження — таке рішення прийняли учасники першого засідання робочої групи з питань реорганізації управління зоною відчуження. Його озвучив у формі доручення віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський. Виконавці: Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство фінансів.

Із зоною відчуження межують 30 населених пунктів. На деяких із них рівень концентрації радіоактивного цезію у молоці й понині перевищує норму. Наводячи перелік небезпечних територій фахівці згадують Рівненщину, Житомирщину та Волинь.

«Питання номер один — захистити людей, особливо тих, що живуть поблизу зони відчуження, від негативного впливу радіації. Тут не може бути жодних зволікань. Потрібно здійснювати належний дозиметричний контроль та вимірювати рівень радіоактивності. Держава мусить знайти кошти на контрзаходи, яких не вживали впродовж багатьох років. Здоров’я людей — найголовніше. Нам потрібно постійно зміцнювати бар’єрну функцію зони», — означив позицію Валерій Вощевський.

На його прохання провідні фахівці із проблематики ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та поводження із радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом, а також екологічної безпеки протягом місяця підготують для Кабінету Міністрів пропозиції щодо ефективного управління зоною відчуження.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, на Асамблеї донорів у Лондоні українська делегація домовилася про подальше фінансування будівництва об’єкта «Укриття» на Чорнобильській АЕС з країнами-донорами. Всі вони підтвердили готовність зробити додаткові внески для завершення у листопаді 2017 року цього проекту. А в 2016 році, згідно з рішенням уряду, з нагоди 30-річчя трагедії на Чорнобильській АЕС відбудеться масштабна міжнародна конференція.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»