2500 учасників АТО звернулись у Держземагентство (ДЗА) для отримання земельних наділів. Про це під час брифінгу перед «гарячою лінією» Кабміну розповів начальник департаменту землеустрою, використання та охорони земель ДЗА Олександр Краснолуцький. «Нині за понад тисячею заяв прийнято позитивні рішення, і близько двохсот військових уже отримали правовстановлюючі документи на земельні ділянки. Це переважно землі сільгосппризначення. Найбільше ділянок видано у Волинській та Рівненській областях», — уточнив він. Щодо бійців — вихідців з Києва, — то їм чиновник порадив звертатися з питаннями виділення землі у Київську область, адже в столиці вільних ділянок уже немає. Задля уникнення зловживань було розроблено спеціальну схемку, яку роздали у міністерства, відомства, поширили у батальйонах. У ній зазначено, які послуги у рамках видачі землі бійцям АТО ДЗА надає безкоштовно, а які ні, до кого можна звернутися у разі оформлення землі тощо, щоб ніхто нікого не надурив.

На запитання журналістів, як реорганізовуватимуть Держземагентство, скільки часу на це піде, яка доля 10 тисяч його працівників та хто надалі займатиметься земельними питаннями й видачею землі учасникам АТО, Олександр Краснолуцький відповів, що згідно з постановою Кабміну упродовж двох місяців ДЗА має викласти свої пропозиції щодо того, як працюватиме Державна служба геодезії та картографії та кадастру. Саме до неї перейдуть всі (або частково) права та обов’язки ДЗА. Як то кажуть, її функції та штатний розклад залежатиме від того, яке рішення ухвалить Кабмін.

Він також припустив, що одним із перших законопроектів, які подаватиме реорганізована служба у парламент, ймовірно вже нового скликання, стане законопроект щодо вдосконалення орендних відносин. Його розробка вже перебуває на завершальній стадії. Зокрема він передбачатиме збільшення мінімального строку оренди земель сільгосппризначення до 7—10 років, а також заборону продажу земельних часток (паїв), земель сільгосппризначення державної та комунальної власності (винятки існуватимуть лише у разі суспільної необхідності, зокрема при будівництві доріг, газопроводу тощо). Крім того, за цим законопроектом іноземний громадянин не матиме права володіти земділянкою сільгосппризначення. Важливою новацією стане й те, що право на довгострокову оренду землі можна буде продати, віддати під заставу, або обміняти для подолання проблеми «шахматок». Нині, за даними Олександра Краснолуцького, середня вартість оренди сільгоспземель становить 617 гривень за гектар.