СПОРТИВНА ПОДІЯ РОКУ. Вже за тиждень у Києві відбудеться подія, на яку Україна чекала кілька років. 8-го жовтня у столиці урочисто відкриють оновлений спорткомплекс "Олімпійський" на 70 тисяч місць. Як місто готується прийняти таку кількість людей?

Ірина Винокурова, кореспондент:

- На "Олімпійському" тривають останні приготування перед офіційним відкриттям стадіону. Що там всередині - поки таємниця. Керівництво стадіону намагається тримати інтригу до 8 жовтня. Так само у секреті тримають і сценарій майбутнього шоу.

Борис Колесников, віце-прем'єр-міністр України:

- Подробности открытия я не буду рассказывать. Я скажу, что есть номера, которые в Украине и Восточной Европе не показывались, в ходе основного исполнения будут задействованы украинские артисты, будет тысяча профессиональных артистов, и 1000 волонтеров, которые пожелали принять участие в церемонии открытия.

Втім, окремі елементи шоу на стадіоні вже є в Інтернеті. Репетиції відкриття хтось зафільмував і виклав для загалу.

Та побачити все це наживо зможуть найспритніші. Вільно продаватимуть лише 5 тисяч квитків. Інші роздадуть. Організатори переконують: на шоу потраплять глядачі з усієї України.

Борис Колесников, віце-прем'єр-міністр України:

- Все 27 субъектов Украины административно-территориальных получат билеты, кроме того кроме 15 тысяч билетов будет роздано киевским студентам и школьникам через мэрию города.

Хоча квитки офіційно продаватимуть лише з 2 жовтня, спритні ділки в Інтернеті шукають покупців уже сьогодні. Щоправда, наголошують: поки на руках квитків не мають.

Інтернет-продавець квитків:

- А сколько стоят самые дешевые?

- Где-то 600 грн. на двоих. У меня будет дешевле, чем на рынке, а на счет касс - не знаю.

Втім, організаторів відкриття більше турбують не перекупники, а безпека на стадіоні. Адже згідно з правилами УЄФА, міліціянтів на арені не має буде. Там працюватимуть спеціально навчені стюарти. Вони допомагатимуть глядачам знайти місця й пильнуватимуть порушників. Втім, розповісти про їхню підготовку на Олімпійському для "Свідка" не знайшли часу. Аби уникнути можливих непорозумінь, усіх відвідувачів просять завчасно ознайомитися із заборонами.

Заборонено приносити на стадіон:

- напої в будь-яких пакуваннях;

- предмети, які можуть бути використані як метальні: парасольки типу "тростина", шоломи, пляшки, чашки, склянки;

- барабани, дудки, мегафони.

Готуються до відкриття не лише організатори шоу, а й столичні служби. На території стадіону працюватимуть майже сто медиків.

Алла Арешкович, заступник керівника Головного управління охорони здоров'я м. Києва:

- Під час відкриття на самому стадіоні в чаші буде працювати 40 пішоходніх патрулів, до складу яких увійдуть медичні працівники наших лікувально-профілактичних закладів та медичні пункти в кількості 5. На стадіоні будуть присутні два автомобілі швидкої медичної допомоги, в зоні заїзду, по периметру стадіону розташовані ще 14.

До зустрічі десятків автобусів із відвідувачами шоу з регіонів готуються і в управлінні транспорту. Тут поки не вирішили, чи проситимуть ДАЇ перекрити окремі вулиці поблизу стадіона. Можливо, обмежать вхід пасажирів до найближчих станцій підземки, щоб не було тисняви. Визначено й місця, де паркуватимуться численні автобуси з відвідувачами із регіонів.

Це крайні праві смуги вулиць Лесі Українки та Мечникова. За потреби автобуси паркуватимуть біля річкового вокзалу на Подолі.

Правоохоронці ж про посилений режим роботи воліють не говорити. У прес-службі столичної міліції сказали, що до таких масових заходів міліція готова завжди. А скільки людей у формі 8 жовтня вийде на патрулювання - не сповістили. Натомість уже відомо, що на відкриття Олімпійського очікують 50 тисяч людей, 20 тисяч місць будуть порожніми.

Біля них розташують сцену, на якій виступатиме співачка зі світовою славою - Шакіра.