Старт у спринтерському темпі — одна з фірмових фішок Мірчі Луческу. Його команди під час тренувальних зборів проводять багато товариських зустрічей. Тому, як правило, до офіційних матчів підходять з дуже добрими фізичним  кондиціями. Водночас головний тренер визначається з основною обоймою виконавців, а також з тими гравцями, які виходитимуть на заміну.

У нинішньому сезоні перевірена роками система не підвела. Чемпіонат України футболісти «Шахтаря» розпочали із шести перемог поспіль. У серпні й вересні обіграли «Ворсклу» і «Металіста», «Олімпіка» та «Іллічівця», донецького «Металурга» та «Чорноморця». Причому в цих іграх суперники зуміли лише одного разу вразити ворота чемпіона країни — зробили це полтавці в матчі другого туру. Минулої середи Олександр Кучер та його партнери стартували у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Нічию в Більбао більшість спеціалістів розцінили як позитивний результат у стратегічному плані. Водночас для помаранчево-чорних настав найбільш важкий відрізок першого кола: вони мають грати в європейському графіку — через три дні на четвертий. Зрозуміло, що минулої неділі проти луганської «Зорі» на поле столичного стадіону імені Віктора Баннікова вийшли семеро нових гравців, які не грали в Іспанії.

21-річний випускник футбольної академії «Шахтаря» Максим Малишев (праворуч) засмутив рідний клуб. Фото з сайту ФК «Шахтар»

Матч показав, що двох рівноцінних складів, як у мюнхенської «Баварії» або мадридського «Реала», в розпорядженні тренерського штабу донеччан немає. Луганська команда, яка в минулому турі відібрала очки у київських динамівців, проти одноосібного лідера продемонструвала організовану і тактично бездоганну гру. Переможний м’яч півзахисник номінальних гостей Максим Малишев забив наприкінці першого тайму — 0:1.

Після перерви Луческу кинув у бій кращі сили — на заміну вийшли лідери атаки бразильці Тайсон і Алекс Тейшейра. Але на дощовому полі сповна продемонструвати свою майстерність дуету джокерів не вдалося. До того ж важкої травми в одному з ігрових епізодів зазнав Сергій Кривцов. Центральний захисник гірників може пропустити близько шести місяців.

Неважко зрозуміти, що президент «Шахтаря» Рінат Ахметов у свій день народження чекав від улюбленців зовсім інший подарунок.

Натомість гравець молодіжної збірної України Пилип Будківський з партнерами перервали безвиграшну серію в матчах з «Шахтарем», яка налічувала 22 зустрічі. В це важко повірити, але смак перемоги над іменитими сусідами луганці востаннє відчували в сезоні-1992. Тоді в складі «Зорі» відзначився нинішній екс-наставник донецького «Металурга», «Говерли» та «Карпат» Олександр Севідов.

— Ми заслужили такий результат, — змушений був визнати після фінального свистка Мірча Луческу. — Відповідальність за першу поразку в сезоні беру на себе. Напевно, зробив занадто багато замін порівняно з матчем проти «Атлетика». Робитимемо серйозні висновки після цієї невдачі. Вітаю  луганчан: вони чудово захищалися, а також майстерно  використали нашу помилку в обороні, де ми діяли несинхронно. 

Наставник переможців Юрій Вернидуб  зазначив, що його футболісти продемонстрували зрілий, розумний і динамічний футбол.

— Хлопці довели, що не бояться грандів. Пишаюся своїми підопічними. У нас багато молодих талановитих гравців. Упевнений, що в найближчому майбутньому в національній збірній з’являться кращі з них.

Центральний матч першого кола Прем’єр-ліги  між київським «Динамо» і донецьким «Шахтарем» відбудеться 5 жовтня.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 7 тур

Металург Д — Іллічівець — 3:0

Голи: Адорно (51), Морозюк (56), Лазич (90+1, пен.)

Металург З — Ворскла — 0:3  

Голи: Янузі (10), Турсунов (72), Ткачук (90+3)

Шахтар — Зоря — 0:1  

Гол: Малишев (42)

Карпати — Металіст  — 3:3

Голи: Голодюк (26), Кожанов (34), Балажиц (90+3) — Болбат (17), Шав’єр (23, пен.),  Жажа (56)

Говерла — Чорноморець  — 0:0

Матчі: Динамо — Волинь, Дніпро — Олімпік відбулися вчора.

Лідери: Шахтар — 18 очок, Дніпро — 16, Динамо — 14, Ворскла — 11…

Бомбардири: Олександр Гладкий (Шахтар) — 5 м’ячів,  

Артем Кравець (Динамо) — 5,

Бруно Гама (Дніпро) — 4,    

Клейтон Шав’єр (Металіст) — 4,    

Джордже Лазич (Металург Д) — 4.