Доки на Луганщині та Донеччині триватимуть бойові дії, незалежне оцінювання там не проводитимуть. «Ми чекали до останнього дня, коли ще можна було приймати якесь рішення, але, на превеликий жаль, ні силові відомства, ні служба Держспецзв’язку не гарантують ні безпеки учасників ЗНО, ні безпеки тестових матеріалів», — пояснив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. 

Нагадаємо, 20 травня на нараді в Кабінеті Міністрів під головуванням віце-прем’єра Олександра Сича ухвалено рішення, що основну сесію ЗНО в цих регіонах не проводитимуть. Тести донеччани та луганчани писатимуть під час додаткової сесії з 1 по 15 липня. «Якщо до 1 липня військово-політична ситуація на території цих областей стабілізується, то ЗНО проведемо там. Якщо ні, то ми вже дали змогу абітурієнтам, які проживають на цій території, перереєструватися для проходження тестування в будь-якій іншій області», — повідомив він. Перереєстрація триває з 21 травня до 15 червня.

Водночас, за словами Ігоря Лікарчука, останніми днями з’явилися численні звернення від людей, стурбованих поширеною в деяких ЗМІ, зокрема в російських, інформацією, буцімто додаткову сесію ЗНО запроваджено з метою позбавити донецьких і луганських абітурієнтів можливості скласти тести на рівних умовах з усіма — наприклад, що вони не встигнуть подати документи на вступ до вишів. «Я хочу відповідально заявити, що це дурниця, чергова пропагандистська «качка», котра не має під собою жодних підстав», — сказав Ігор Лікарчук.

По-перше, пояснив він, додаткову сесію складатимуть не лише абітурієнти з Донецька та Луганська, а й діти з інших областей, які через форс-мажорні обставини не пройшли основну сесію. Таких щороку набирається до 10 тисяч осіб. По-друге, тести і для основної, і для додаткової сесії укладалися за абсолютно однаковою методикою. «Я, коли відбирав тести, котрі віддати на основну чи додаткову сесію, їхнього змісту не бачив. Це був випадковий вибір кожного з пакетів, які лежали переді мною», — запевнив Ігор Лікарчук.

По-третє, в Україні діє система електронного вступу, котра дає змогу подати заяву до вишу через Інтернет. «Документи, навіть подані в останній день прийому, нічим не відрізняються від документів, які абітурієнти подали в перший день. Немає потреби їхати під університети вночі, займати черги тощо. Потрібно буде приїхати до того вишу, який вам повідомить, що ви пройшли в ньому конкурс і зараховані», — сказав він. І наголосив: перенесення ЗНО для донеччан і луганчан зумовлене лише двома причинами: турботою про безпеку абітурієнтів та необхідністю збереження тестових матеріалів.

«Ми не хочемо, щоб абітурієнтів узяли в полон, щоб проти них був скоєний теракт, щоби пролилася кров. Ми не можемо ризикувати проведенням ЗНО на всій території України, адже тести, які будуть в аудиторіях Луганської області, і ті, що будуть у Львівській чи Чернігівській областях, абсолютно ідентичні. Якщо в нас по дорозі до пункту тестування Луганської чи Донецької області на якомусь блокпосту терористи відкриють пакети з темами і скинуть в Інтернет або навіть розкидають, ми зриваємо тестування з цього предмета по всій Україні. Ми не можемо йти на такі ризики».

Крім того, на селекторній нараді, яку минулого четверга проводив віце-прем’єр Олександр Сич, представники Донецької і Луганської областей взяли на себе зобов’язання до 27 травня вирішити питання про створення безпечних умов для проведення ЗНО в цих регіонах. Станом на 15-ту годину позавчора, коли розпочалася прес-конференція, таких гарантій ми не отримали, сказав Ігор Лікарчук.