Під час робочої поїздки на Луганщину міністр освіти і науки Сергій Квіт провів низку зустрічей. І в зоні АТО йому не могли не поставити запитання, як школярі, котрі перебувають на тимчасово не підконтрольних Україні територіях, але хочуть навчатися в українських вишах, складатимуть ЗНО і про ставлення до вчителів, які через різні обставини залишилися там вчити дітей.

Нинішню ситуацію з педагогами на окупованих територіях урядовець назвав трагедією і порівняв із періодом Другої світової війни, коли вчителі залишалися під німецькою окупацією і продовжували працювати.

«Дуже важливо, щоб наші громадяни, які перебувають на тимчасово не підконтрольній Україні території, знали, що держава про них пам’ятає і все робить для них. Найбільша трагедія пов’язана зі школами. Не можуть всі кудись виїхати. Різні життєві обставини у людей. А вчителі залишаються з дітьми. Вони їх підтримують, піклуються про них і виховують. Інша річ — те, що ми не можемо проконтролювати, як організовують навчальний процес, які завозять книжки, які предмети нав’язують», — підкреслив міністр. У цьому, на думку Сергія Квіта, і полягає трагедія. Але «вчителі, які навчають дітей і дбають про них, то просто герої», — вважає посадовець.

Освітяни обіцяють сприяти школярам отримати українські атестати. Фото Володимира ЗAЇКИ

За його словами, «зараз переломний, великої важливості історичний період. І про нього ще буде написано багато книжок». У таких гострих соціальних ситуаціях кожна людина проходить випробування. І кращі з освітян стають справжніми просвітянами, про яких вдячний народ із часом складає легенди.

Міносвіти намагатиметься полегшити складання ЗНО учням із тимчасово не підконтрольних державі територій — їм надано змогу скласти державну підсумкову атестацію і зовнішнє незалежне оцінювання екстерном. Для цього випускникам із Донбасу продовжено термін реєстрації на ЗНО до 20 квітня. А питання про те, як абітурієнти добиратимуться на українську територію, міністерство вирішуватиме спільно з колегами з Міноборони та МВС. Держава максимально сприятиме тому, щоб діти, які хочуть навчатися в українських ВНЗ, могли це зробити.

Сергій Квіт обговорив із посадовцями питання освіти в області, поспілкувався зі студентами та викладачами Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля та педагогічною громадськістю у Сєвєродонецькій школі-інтернаті та у Кремінній. І всюди, хоч де відбувалися зустрічі, за зізнанням міністра, найбільше його питали про те, коли ж у країні настане мир.