Днями у Брюсселі відбулися чергові тристоронні газові перемовини між Україною, Росією та ЄС. Участь у них брали енергетичний комісар Євросоюзу Гюнтер Оттінгер та енергетичні міністри: України — Юрій Продан, Росії — Олександр Новак.

Як заявив представник ЄС по завершенні зустрічі, сторони попередньо погодилися на ціну 385 доларів за тисячу кубометрів до кінця березня 2015 року. Водночас Росія продовжує наполягати на принциповому для України питанні: щоб цю ціну формували за допомогою знижки, яку російський уряд встановлює своєю постановою. Україна ж хоче спеціального документа з фіксованою ціною, а не прив’язки до контрактів 2009 року.

Гюнтер Оттінгер сподівається, що Україна і Росія наступної середи укладуть проміжну угоду щодо постачання газу взимку. «Ми досягли позиції, яку всі сторони обговорять зі своїми урядами, керівниками відповідних компаній», — цитує єврокомісара Reuters. Проміжна угода буде чинною до 31 березня 2015 року. Крім того, НАК «Нафтогаз України» муситиме до кінця року погасити 3,1 мільярда доларів свого боргу, повідомив представник ЄС.

Як заявив український міністр енергетики Юрій Продан, до кінця року наша держава може купити до 4 мільярдів кубометрів газу. Але конкретні обсяги визначать після консультацій з Єврокомісією — зважаючи на проблеми з фінансами.

Російська сторона каже, що «зимовий план» щодо газу для України може підписати до кінця жовтня. «Якщо отримаємо відповідь про джерела фінансування для України на майбутнє, то найближчим часом можна очікувати його підписання», — сказав голова «Газпрому» Олексій Міллер в коментарі для ЗМІ.

Після переговорів Гюнтер Оттінгер зазначив: ймовірно, проміжну угоду підпишуть під час наступної зустрічі 29 жовтня. Він повідомив, що для розрахунків України за газ можна використовувати транзитні платежі «Газпрому» за постачання російського газу в Європу через територію України.

Відповідь Росії на цю пропозицію була категоричною: це питання не розглядати. «Весь газ, який надходить у Європу, поставляють за контрактами, пункти здачі розташовані за межами України. А щодо потреб самої України, то у нас є чинний контракт, згідно з яким ми працюємо і будемо працювати», — заявили в «Газпромі».

Міністр енергетики України Юрій Продан назвав ідею залучення європейського посередника одним із варіантів урегулювання питання. Причини відмови російської сторони від цієї пропозиції йому не зрозумілі. «Нам дуже складно знайти мотивацію «Газпрому», — сказав очільник вітчизняного енергетичного відомства.

Поки що не зрозуміло, чи остаточно домовилися сторони про принципове питання: як саме утворюватимуть ціну — 385 доларів. Разом з тим напередодні міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що уряд РФ готовий прийняти постанову про 100-доларову знижку від ціни чинного контракту.

Україна раніше не погоджувалася на такий варіант через побоювання, що цю знижку можна будь-якої миті скасувати. Київ хоче, щоб домовленості закріпили в «юридично зобов’язуючому документі» між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом», заявив Юрій Продан. Однак Олександр Новак каже, що Росія діє відповідно до чинного контракту, який передбачає знижку, і уряд РФ готовий її надати. «Для ще більшої гарантії того, що цю постанову не скасують, пропонується підписати міжурядову угоду між РФ і Україною, де були б відображені відповідні зобов’язання — про збереження ціни на цей період, — сказав міністр.

Остаточного рішення з газового питання чекатимемо наступного тижня. Сторони взяли «осінню паузу».